Ištvan se rozhovořil: Zlato a miliony v kauze Nagyová? To je jak Rádio Jerevan. A nefoťte mě, prosím

09.06.2014 10:34

Server Echo24.cz připravil rozhovor s vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem. Vrchní státní zástupci podle Ištvana stále sbírají střípky a kompletují informace ke kauze Nagyová. Zkritizoval také média s tím, že se někdy chovají jako Rádio Jerevan.

Ištvan se rozhovořil: Zlato a miliony v kauze Nagyová? To je jak Rádio Jerevan. A nefoťte mě, prosím
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

V kauze Jana Nagyová došlo k dalšímu posunu. Už byla odeslána obžaloba za zneužití Vojenského zpravodajství. Ivo Ištvan vysvětlil, proč se z původně jedné kauzy vyčlenila jedna větev.

„To je jednoduché. Trestní řád je ovládán určitými zásadami, jako je rychlost řízení, šetření práv zúčastněných osob, a pokud je nějaká část skončena, tak říct lidem z této části: Prosím vás, teď budete ještě třeba rok čekat, než se dovyšetří všechno ostatní, to by bylo naprosto nemožné,“ míní vrchní státní zástupce.

K tomu, že je Nagyová stíhaná za zneužití kompetence, kterou přitom vůbec neměla, Ištvan uvedl, že organizátorem trestného činu může být i člověk, který nemá status úřední osoby. „Samozřejmě někdo, kdo nás chce kritizovat, se toho chytí, ale realita je úplně jinde,“ říká Ištvan.

Jsme ve fázi prověřování

Odposlechy zveřejněné v médiích podle serveru Echo24.cz ukazují, že podstatnou část důkazů má zastupitelství z řečí třetích osob, lobbistů, lidí typu Janouška nebo Rittiga. Není právě toto slabina, ptá se server.

„Pane redaktore, tady my jsme ve fázi prověřování…“ říká mimo jiné Ištvan. „Vy mně už kladete otázku, co si o tom myslím. Vy jste zase o čtyři levely dál. Vy jste si vybral konkrétní pasáž, kde nějaká třetí osoba mluví, ale zapomněl jste na ty pasáže, kde někdo sám mluví: Já jsem někomu dával peníze atd. To jste neřekl. Tak aby to bylo úplně komplexní, tak tam máme celou všehochuť různých informací, skutečností, které prověřujeme. Nic víc, nic míň. Kdybychom to hodili do šuplíku, tak napíšete: Je skandální, že se nezabývali těmito věcmi! Vždyť byste nás ukřižovali,“ říká Ištvan a netají se kritikou médií.

To bylo Rádio Jerevan

Server Echo24.cz připomněl, že vrchní státní zástupci nebyli schopni zjistit, komu patří 150 milionů zajištěných před rokem v souvislosti s kauzou Nagyová.

„To už jsem zodpověděl tisíckrát: My jsme podávali informaci o tom, co při těch prohlídkách bylo nalezeno nebo zajištěno – mobilní telefony, listiny a já nevím, co všechno - a novináři si z toho vyzobli peníze a zlato a začali tím šachovat,“ brání se Ištvan.

Ištvan totiž odmítá názor, že měli tušit, že když zmíní miliony, tak je jasné, že si editor vybere do titulku ty desítky milionů. A že vznikne dojem, že ty miliony patřily Janě Nagyové nebo těm třem poslancům. „Ale to nikdo z nás neřekl, to bylo Rádio Jerevan. Tak co po mně chcete, abych nesl zodpovědnost za všechny hříchy světa? To jsou zkratky novinářů,“ odpálkoval Ivo Ištvan dotaz serveru Echo24.cz.

Zákaz fotografování

O sobě Ištvan nechtěl hovořit, o svých koníčcích či zájmech a vlastní charakteristice pouze uvedl: „Úplně normální člověk, který se jenom snaží dělat svoji práci. A upřímně řečeno, nevím, jakou má souvislost, jestli někdo chodí do kina a holduje hospodě, nebo se naopak zajímá o poezii a sochařství. Já si myslím, že za každého mluví především jeho profesní život.“ Server Echo 24.cz dostal od vrchního státního zástupce zákaz fotografování. Na schůzku prý přišel neformálně v zeleném tričku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…