Izraelský velvyslanec: Češi, naučte se žít za plotem. Je neuvěřitelné, jak jednoduché je pohybovat se po Evropě a shánět výbušniny

23.11.2015 11:14

„Naučte se žít za plotem,“ vzkazuje izraelský velvyslanec v Česku Garry Koren. Jak prý totiž ukazuje izraelská zkušenost, plot může svobodu i chránit. V rozhovoru pro Týden Koren rovněž zdůraznil, že je třeba mít na paměti, že Islámský stát chce vybudovat chalífát – nejen na Blízkém východě, ale i v Evropě.

Izraelský velvyslanec: Češi, naučte se žít za plotem. Je neuvěřitelné, jak jednoduché je pohybovat se po Evropě a shánět výbušniny
Foto: Daniela Černá
Popisek: Velvyslanec státu Izrael Gary Koren na besedě ve Valašském Meziříčí

„Zcela rozumím, že otázka hranice je zvláště pro Středoevropany citlivá. Ale jedna věc, ze které se od nás evropské země v současné nelehké situaci učí, je vybudování bezpečnostního plotu na hranici s Egyptem na Sinaji,“ uvedl Koren v rozhovoru pro časopis Týden.

Stavba plotu byla dle izraelského velvyslance sice velice drahá, ale zamezuje snadnému přecházení hranic, které předtím nekontrolovatelně narušovaly až stovky lidí týdně. Oplocení prý navíc bylo nutné vystavět i proto, že na Sinaji operují teroristé z organizací, jako je al-Káida nebo Islámský stát.

„Izraelská zkušenost říká, že plot může svobodu i chránit. V tomto světle je vzkaz „Naučte se žít za plotem“ na místě, i když se neposlouchá dobře,“ podotkl izraelský velvyslanec v ČR.

Předcházet teroristickým útokům se Izrael snaží i kontrolami na letištích. „Na příkladu ruského letadla, které zničila bomba na palubě, je to dobře vidět. Naše úřady dostávají mnoho stížností na to, že jim na letištích zevrubně prohlížejí zavazadla. Nevím, jaká jsou opatření v egyptském Šarm aš-Šajchu, ale pravděpodobně nejsou tak dobrá jako v Izraeli,“ míní Koren.

Evropské země by dle jeho názoru měly investovat do zpravodajských služeb a posílení ochrany schengenského prostoru. „Je skoro neuvěřitelné, jak snadno se rizikové osoby mohly pohybovat po Evropě v rámci schengenského prostoru a shánět zbraně a výbušniny,“ diví se izraelský diplomat.

„Pořád je třeba myslet na to, že útočníci spojení s Islámským státem neútočí proto, že jsou muslimové, ani proto, že jsou frustrovaní. Chtějí vybudovat chalífát – nejen na Blízkém východě, ale i v Evropě,“ varuje Koren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…