Já sedím sám v hospodě u limonády... Takovou estrádu jste od profesora Fialy ještě neviděli

16.01.2016 14:51

Řadou barvitých přirovnání a příběhů okořenil svůj více než čtyřicetiminutový nominační projev na kongresu strany v Ostravě předseda ODS Petr Fiala. Odmítl politiku vládní ČSSD jako politiku receptů založených na omezování osobních svobod, vychovávání, kvótách, regulaci a příkazech. ODS oproti tomu v nadcházejícím období nabídne zlevnění ceny práce a zjednodušení daňového systému. Fiala také slíbil případné okamžité zrušení elektronické evidence tržeb, pokud se vládě povede záměr prosadit přes odpor opozice v Parlamentu.

Já sedím sám v hospodě u limonády... Takovou estrádu jste od profesora Fialy ještě neviděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Může být profesor Petr Fiala v budoucnosti předsedou vlády ČR?

hlasovalo: 4064 lidí

Svůj projev zahájil Fiala smyšleným příběhem. „Představme si, že bych chtěl jít s přáteli večer na pivo. Chtěl jsem sice ještě pokácet starý strom na své zahradě, ale nesmím, protože o tom už rozhoduje stát. Odešli už i kontroloři, kteří proti mé vůli vnikli do mého bytu, aby zkontrolovali, čím topím v kamnech. To už se brzy také bude moct stát. Tak jdu tedy na pivo. Ve své obci už nemohu, hospoda tu byla zrušena. Její majitel už ji pro všechny předpisy a nařízení nedokázal udržet a tak ji zavřel. Musím tedy do sousední vsi. Jdu samozřejmě předpisově ustrojen, protože vláda mi nařídila, že (potlesk) mé oblečení musí obsahovat reflexní prvky. Uniformy přijdou teprve v další fázi. V hospodě mě žádní přátelé nečekají, nemají reflexní prvky, navíc jsou to kuřáci. A nebudou sedět večer v hospodě, kde si nemohou zapálit. Mohu si dát limonádu, z nařízení Sobotkovy vlády je povinně levnější než pivo. Pokud ovšem pojede elektronická pokladna s online připojením. Hostinský se jinak bojí mi něco vydat. Kontrol je v poslední době víc než zákazníků. Chtěl bych se aspoň najíst, když jsem tam tak sám. Ale hostinský mi nemá co nabídnout. Včera byl státní svátek, a to stát zakázal prodávat a nakupovat a tak to nemá z čeho uvařit. Sedím v hospodě sám nad limonádou a poslouchám nejmenovanou rozhlasovou stanici, kde zrovna pějí ódy na současného ministra financí, který ji náhodou vlastní,“ dodal Fiala a sklidil za tato svá slova potlesk.

Uděláme vše pro to, abychom nemuseli žít v socialistickém pekle

Podle Fialy se Sobotkova vláda vydala cestou posilování role státu na úkor lidské svobody. V této souvislosti zmínil výrok bývalého britského ministerského předsedy Winstona Churchilla, který prohlásil, že socialismus může existovat jen na dvou místech na světě. V nebi, kde ho ale nepotřebují, a v pekle, kde už ho mají. „Uděláme vše pro to, abychom v tom socialistickém pekle nemuseli žít,“ slíbil Fiala.

Přiznal, že ekonomice se nyní daří. Prosperita podle něj ale není zásluhou žádné vlády, ale aktivních pracovitých lidí. Na státu je, aby jim k tomu vytvářel podmínky.

Současná vláda uvažuje zvráceně

Vyslovil se pro zjednodušení daní. Chce zavést jednotnou DPH, než k tomu dojde, navrhuje ODS snížit DPH na 19 a 14 %, zavést rovnou daň z příjmu fyzických osob. ODS chce odstranění solidární přirážky a stanovení 19% daně z hrubé mzdy. Chce snížit sociální odvody, které za zaměstnance odvádějí zaměstnavatelé, zrušit daň z nabytí nemovitostí, která prý zbytečně zdražuje bydlení pro mladé lidi. A také zrušení silniční daně. Když pak budou nízké daně, lidem se prý nevyplatí je obcházet a vznikne paradox, že stát bude mít dostatečné příjmy, a lidem zůstane více peněz. „Je to srozumitelné, jednoduché a v praxi to funguje,“ tvrdil Fiala.

NA PROJEV PETRA FIALY SE MŮŽETE PODÍVAT ZDE

Vláda prý postupuje stále podle stejného mustru: „Podvádí pár podnikatelů, tak postihneme všechny a je to. Několik procent dětí žije v nevyhovujících sociálních a kulturních podmínkách a nejsou dobře připraveny na školu? Tak budou do školky povinně chodit všechny děti! Stát to přece zvládne lépe, než rodiče a prarodiče.“ Toto je podle Fialy „zvrácený způsob uvažování“. Proto ODS nesmí dovolit, aby se rozšířil.

Proč by měl trh komplikovat místní pekař, že, pane ministře?

Drobní podnikatelé, jako kadeřnice, hospodský nebo instalatér, jsou z ideologického hlediska lidé pro levici nepohodlní. A pro oligarchy představují konkurenci. „Proč by měl trh komplikovat nějaký místní pekař, když můžeme mít všude skoro vládní rohlíky? Že, pane ministře?“ rýpl si Fiala do ministra financí Babiše, jehož Agrofert mimo jiné vlastní i velké pekárny.

Prodejní dobu určujte v obchodech, které provozuje, stát

Fiala brojil také proti omezování prodejní doby obchodů: „V hospodách, které provozuje stát – doufám, že takové nejsou, stačí, že máme pivovar – tam si to klidně předepište. V prodejnách, které provozuje stát, určujte prodejní dobu. Ale tam kde soukromý provozovatel něco nabízí soukromému kupujícímu, tam to prosím nechte na nich. (potlesk) Chápu že u pana ministra Babiše začíná být problém odlišit, co je jeho prodejna a co je státní,“ trefil se znovu do ministra financí.

Je chyba státu, že nedokáže ženám v nočních ulicích zajistit bezpečnost

Promluvil také k silvestrovským útokům přistěhovalců na ženy v řadě německých měst. „Jestli dovolíme, aby se evropské ženy bály chodit večer po ulicích, tak jsme všechno prohráli. Jako konzervativec vám s plnou odpovědností říkám – není chyba žen, že jdou večer samy po ulici. Je chyba státu, že jim nedokáže s daněmi, s obrovským represivním aparátem zajistit bezpečnost. A kdo říká opak, tak už opustil západní hodnoty a podlehl ideologii radikálního islámu. (potlesk) Tam má být žena zavřena doma a sama na ulici nemá chodit. Proboha to není něco, co bychom měli zavádět u nás.“

Nesnažte se lidem nalhávat, že člověk má jen jedno oko

Dostal prý od jednoho novináře otázku, proč je ODS proti zákazu kouření v hospodách, když většina společnosti to schvaluje. Fiala argumentoval tím, že v dějinách lze najít případy, kdy diktátory podporovala většina občanů. A pak si vypomohl příkladem Jana Husa: „Nebyl to náhodou Jan Hus, který odmítl přesvědčování proti svému svědomí? Říkali mu, kdyby koncil prohlásil, že máš toliko jedno oko, třeba máš dvě, bylo by tvou povinností vyznati s koncilem, že tomu tak jest. A Hus odpověděl: I kdyby mi to tvrdil celý svět, já maje rozum jaký nyní mám, nemohl bych toho připustiti bez odporu svědomí. ODS, kterou Milan Uhde s nadsázkou na našem posledním kongresu nazval současným disidentem české politiky, je dnes v situaci, kdy nám mnozí tvrdí, že lidé mají jen jedno oko. Individuální svobodu hoďte za hlavu, všichni kradou, musíme je kontrolovat, stát musí být větší, úředníků více, sociální systém je třeba rozvinout. Lidi je třeba vychovávat, usměrňovat, ovládat. Evropské integrace je málo. Nestrašte nebezpečím migrace, ČR nic nehrozí. Já za ODS a všechny, kteří neztratili zdravý rozum, říkám: Nesnažte se lidem nalhávat, že člověk má jen jedno oko. My víme, že má dvě. A budeme to říkat, i když se vám to nebude líbit. My víme že je to pravda a protože děláme politiku na základě rozumu, a ne na základě politické korektnosti."

Fiala v projevu také kritizoval i integrační snahy Evropské unie a nevůli vlády bránit národní zájmy. „Podporujeme požadavky, aby ze smluv zmizel cíl dalšího sjednocování,“ uvedl Fiala k budoucnosti EU. Konzervativci podle Fialy chtějí EU spravit tak, aby fungovala lépe a státy byly díky ní silnější. „Tato vláda národní zájmy nezná, proto je nemůže účinně chránit,“ uvedl na adresu kabinetu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Dodal, že Sobotka nechává moc volný prostor prezidentovi Miloši Zemanovi.

Na závěr zhruba čtyřicetiminutové řeči vyzval Fiala delegáty kongresu ke společné cestě do voleb, které podle něj budou rozhodovat o tom, zda v Česku zůstane demokracie a svoboda jednotlivců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…