Jan Fischer jezdil pronajatým autem. A je z toho problém

08.07.2014 7:44

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že Český statistický úřad si velice drze pronajímal osobní automobily. Lidovky.cz píší, že například Jan Fischer se coby šéf ČSÚ vozil luxusním BMW a za tři roky pronájmu auta zaplatil úřad bezmála dva miliony korun. Nový vůz by přitom stál o 800 tisíc méně. A to samé podle kontrolorů platí o pronájmu dalších téměř 50 aut.

Jan Fischer jezdil pronajatým autem. A je z toho problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

V prosinci roku 2007 si tehdejší předseda statistického úřadu Jan Fischer pronajal vůz BMW 525xi. Za tři roky užívání auta dostal úřad od firmy UniCredit Fleet Management účet ve výši téměř dvou milionů korun. Jak přitom zjistil server Lidovky.cz, koupě vozu namísto leasingu by vyšla o poznání levněji.

„Máme údaje ze září roku 2009. Doporučená maloobchodní cena tohoto modelu typu sedan byla 1 211 600 korun s DPH,“ uvedl operátor zákaznického serveru BMW. Kdyby tak statistický úřad vůz koupil, mohl ušetřit až 800 tisíc korun.

Kilometr za 22 korun. Současný průměr: 2,30

Kontroloři zjistili, že ČSÚ si ve sledovaných letech pronajímal osobní auta. Kontroloři prý vypočítali, že za jeden kilometr jízdy Fischerovým sedanem úřad platil přes 22 korun. A to je údajně skoro desetkrát více, než kolik platí Český statistický úřad nyní - poté, co za nového vedení auta místo pronájmu nakoupil.

„V současnosti výše peněžních prostředků na jeden kilometr jízdy dosahují v průměru za všechny typy vozidel 2,30 Kč,“ řekl serveru Lidovky.cz Michal Novotný, ředitel odboru vnější komunikace.

Nevýhodný prý nebyl pouze pronájem luxusního BMW pro šéfa úřadu Fischera. Statistici si krom toho v roce 2008 a 2009 pronajali dalších 47 vozů značky Opel. Jejich pronájem na čtyři roky vyšel na více než 19 milionů korun. Poté je vrátili zpět firmě LeasePlan ČR. Lidovky.cz uvádějí, že v přepočtu to znamená, že za jedno auto zaplatil úřad asi 400 tisíc korun. Přitom cena nového se prý pohybovala kolem 250 až 300 tisíc korun. Pronájem osobních vozů byl pro ČSÚ velice nevýhodný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…