Jan Fischer si podal „svého" ředitele, mluvil hodně nahlas. Server píše o dluzích z Ruska

20.01.2014 11:28

Česká exportní banka se před koncem roku dostala do sporu se svým klíčovým akcionářem - Ministerstvem financí. Server Aktuálně.cz informuje o snaze ministra financí Jana Fischera přimět banku prodat co nejrychleji a v jednom balíku své ruské sklářské pohledávky. Z banky kvůli tomu na hodinu odešel šéf bankovního oddělení "workoutu" Jan Švom.

Jan Fischer si podal „svého" ředitele, mluvil hodně nahlas. Server píše o dluzích z Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Úvěrovou politiku České exportní banky nyní šetří protikorupční policie a server Aktuálně.cz zjistil, že v problému s nesplácenými dluhy ruských sklářských firem se osobně angažuje ministr Jan Fischer.

Česká exportní se prý rozhodla ruské sklářské pohledávky, u nichž není šance na vrácení půjčených peněz, prodávat. Chtěla jednotlivé případy posuzovat zvlášť a postupně na ně vypisovat výběrová řízení, což mělo zajistit správné posouzení jednotlivých pohledávek a neprodávat tak pod cenou.

Jenže ministr Fischer byl jiného názoru a koncem roku prý začal tlačit na bleskový prodej celého ruského portfolia problematických sklářských úvěrů v jednom balíku. Jenže takový postup nese značné riziko, a to, že se tak smíchají bezcenné pohledávky s bonitnějšími, o jejichž koupi bude v Rusku zájem a jejichž cena by tedy mohla být při samostatném prodeji vyšší.

Rozhořel se ostrý spor

Rozdílné názory na prodej pohledávek vedly k ostrému sporu mezi ministrem a generálním ředitelem banky Jiřím Klumparem. Banka pak podle serveru Aktuálně.cz upustila od prodeje jednotlivých pohledávek, odmítla ale přistoupit na kratičký termín navrhovaný Fischerovými lidmi. Ti prý chtěli věc vyřešit do tří týdnů.

Aktuálně.cz popisují jednu z částí sporu, který stál křeslo šéfa bankovního oddělení "workoutu" (správy špatných pohledávek), manažera Jana Švomu, jenž musel banku počátkem prosince nedobrovolně ze dne na den opustit.

Očití svědci prý popsali rozhovor o ruských úvěrech Klumpara s Fischerem jako emotivní. "Fischer si Klumpara podal, mluvilo se hodně nahlas," cituje Insider popis hádky jedním z úředníků.

Přesný obsah rozhovoru není znám. Jen to, že šéf České exportní banky se prý od Fischera vrátil v mizerné náladě. A následující den musel banku na hodinu opustit šéf workoutu Švoma. Právě on prý tvrdě odmítal prodávat pohledávky narychlo v jednom balíku.

Fischer se ke svému osobnímu angažmá ve věci sklářských úvěrů nezná

Fischer zčásti prosadil svou. Těsně před vánočními svátky vypsala banka nové výběrové řízení na balík šesti sklářských úvěrů v nominální hodnotě kolem pěti miliard, rozjeté soutěže zastavila. Aktuálně.cz píše, že ale neuposlechla pokyn prodat miliardová aktiva za necelé tři týdny. Sám Fischer prý své osobní angažmá v případě pohledávek exportní banky popírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…