Jana Nagyová možná pojede na výlet z basy. Do Prahy

11.07.2013 10:31

V kauze zveřejnění odměn někdejší šéfky kabinetu Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové soud při pondělním hlavním líčení v Praze osobně vyslechne Nagyovou. ČTK na to upozornil Nadační fond proti korupci. Eskorta ženu přiveze z vazební věznice v Ostravě, kde je v souvislosti s údajným sledováním Nečasovy manželky a údajným podplacením trojice exposlanců ODS. Obžaloba viní ze zveřejnění odměn člena správní rady protikorupčního fondu Karla Randáka, ten vinu odmítá.

Jana Nagyová možná pojede na výlet z basy. Do Prahy
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zadržená Jana Nagyová putuje do vazební věznice

Podle Randákova advokáta Petra Kočího se státní zastupitelství bude výslechem Nagyové nejspíš snažit prokázat, že zveřejněním informací o jejích statisícových odměnách jí byla způsobena vážná újma. "Pokud paní Nagyová nevyužije svého zákonného práva nevypovídat z důvodu, že by si výpovědí způsobila nebezpečí trestního stíhání, může být její výslech poměrně podrobný," naznačil Randák. Už po předchozím hlavním líčení u Obvodního soudu pro Prahu 1 uvedl, že na výslechu Nagyové trvat nebude, avšak že ji podrobí řadě otázek, pokud soud její výslech nařídí. Dalším svědkem by mohl být i expremiér Petr Nečas, ani na jeho výslechu však Randák netrval.

Obžaloba tvrdí, že Lenka Pikorová, která pracovala na Úřadu vlády jako asistentka Nagyové a mimo jiné přebírala její výplatní pásky, dala v roce 2011 dvě z těchto pásek Randákovi za účelem jejich zveřejnění v médiích. Pásky za leden a březen 2011 obsahovaly nejen údaje o platu a výši odměn, ale také jméno a příjmení Nagyové či údaj o její zdravotní pojišťovně. Randák prý dokumenty předal internetovému deníku Insider, který je loni v lednu zveřejnil.

Podle zveřejněných informací brala Nagyová jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30.000 korun, mzda se jí ale díky odměnám několikanásobně zvýšila. Například jeden měsíc měla prý na výplatní pásce celkem 273.000 korun hrubého, tedy zhruba 190.000 korun čistého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…