Je Zeman prase? A co ty Evropské hodnoty, 16krát měsíčně? Spacáková vzpoura? Šéf Českého rozhlasu Zavoral pod palbou otázek

22.05.2017 11:21

Šéf Českého rozhlasu René Zavoral tvrdí, že za rok a půl, co je ve své funkci, mu nevolal žádný politik. „Potkávám se s nimi normálně. Je to běžný a korektní pracovní kontakt,“ řekl to Petru Kolářovi v rozhovoru pro časopis Týden. Připustil, že v minulosti dostávali v ČRo přílišný prostor zástupci think-tanku Evropské hodnoty či novináři z vydavatelského domu Zdeňka Bakaly.

Je Zeman prase? A co ty Evropské hodnoty, 16krát měsíčně? Spacáková vzpoura? Šéf Českého rozhlasu Zavoral pod palbou otázek
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Zavoral v rozhovoru mimo jiné uvedl, že je bytostně přesvědčen, že mezi redaktory, moderátory ČRo a politiky opravdu žádné telefonáty neprobíhají. „Jestli si někdo volá, tak politik a produkce v momentě, kdy toho politika sháníme do nějakého pořadu,“ dodal. Podle něj je vskutku chimérou, že by se politici snažili cokoliv ovlivnit skrze generálního ředitele.

Vyjádřil se pak také ke svému členství v ODS, v níž byl do roku 2006. Tehdy byl také poradcem šéfky Senátu Libuše Benešové. Následně se hovořilo, že kope za ČSSD, nyní má pro změnu vazby na hnutí ANO Andreje Babiše. 

„ODS jsem opustil v momentě, kdy jsem dostal nabídku od tehdejšího ředitele Václava Kasíka, abych šel do Českého rozhlasu. Mohl jsem si vybrat, zda přijmout, nebo kandidovat na post starosty Čelákovic, kde žiju. Zvolil jsem si médium veřejné služby a z ODS jsem vystoupil. Od té doby jsem bezpartijní. Nějaký světonázor samozřejmě mám a vždy ho dám ve volbách najevo za plentou, ale do mé práce nijak neproniká,“ řekl rezolutně Zavoral. Není podle svých slov ani exponentem žádné politické strany; údajnému napojení na ČSSD se musí smát. „Všechny tyto nálepky – včetně té, že jsem exponentem pana Babiše, což jsem také slyšel – mi připadají k smíchu. Nic jiného mi ani nezbývá. Boj s těmi nálepkami je prakticky marný, to člověk nemůže vyhrát. Nejsem a necítím se být exponentem vůbec nikoho,“ doplnil. 

Kolář se pak do Zavorala pustil v souvislosti s kauzou nevyznamenání Jiřího Bradyho. „Když ho měl moderátor Radiožurnálu 20 minut ve studiu, chyběla mi už jen otázka: Není prezident Zeman prase?“ rýpl si do generálního ředitele Českého rozhlasu. Stejně tak si rýpl i do informování o prezidentských volbách v USA či ve Francii.

„O objektivitu a vyváženost se staráme v kontextu celého vysílání. Možná jste slyšel rozhovor, který vám vyzníval promacronovsky nebo protitrumpovsky. Ale je třeba si udělat globální pohled, jak Český rozhlas tu událost pokrýval. Musím zaklepat, z analýz nám nevyšlo, že bychom se zachovali jakkoli proti kodexu ČRo. Děláme maximum pro to, abyste z vysílání neměl vy ani další posluchači tento pocit. Pro mě je důležité, abychom nebyli hlasatelem jen jednoho názoru. Pokud na to v nějakém pořadu narazíme, je to špatně. Moderátor pak musí být nějak sankcionován, a pokud se to opakuje, nemá tu co dělat,“ podotkl Zavoral. A zmínil i skutečnost ohledně pozvánek zástupcům think-tanku Evropské hodnoty. Loni totiž připustil, že jejich zástupci dostávají v rozhlase velký prostor. 

Nyní už je to prý v pořádku. „Jsem přesvědčen, že je zvou s takovou relevancí, jakou vůbec tato iniciativa má a má mít. Stejně tak jsem na základě analýz získal pocit, že zveme jako respondenty až příliš často zástupce jednoho mediálního domu – jako velké odborníky. A řekl jsem, že si to nepřeji. Že chci, aby to bylo naprosto vyvážené. A poukázal jsem na další mediální domy, další respondenty,“ řekl s tím, že jde o běh na dlouhou trať.

„Slyšel jsem, že když jste ‚zasekl‘ Evropské hodnoty, někteří vaši podřízení mluvili o cenzuře a pomalu se balily spacáky…“ zeptal se následně Zavorala Kolář. „Přiznám se, že ke mně nic takového nedoputovalo. Myslím, že když poukážu na to, že je tu někdo během měsíce patnáctkrát, šestnáctkrát, musí každý soudný člověk uznat, že to není v pořádku. Pakliže máme být vyvážení, pluralitní a pestří. A pokud to editor či redaktor není schopen pochopit, jsem přesvědčen, že nemá co dělat v Českém rozhlase,“ řekl rázně Zavoral s tím, že zatím nikdo v rozhlase nespí a doufá, že ani nikdy spát nebude. Spory se prý prozatím podařilo vyřešit jinak. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…