Je to záhada, ale Češi mají stále blbou náladu, diví se bankéř

11.01.2014 23:10

Oblast střední a východní Evropy se pomalu staví na nohy, Česká republika na tom ale není růžově. Podle generálního ředitele Vienna Insurance Group mají Češi „blbou náladu“. Její důvod je ale pro Petera Hagena záhadou.

Je to záhada, ale Češi mají stále blbou náladu, diví se bankéř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„V letech 2008 až 2010 v Česku krize nikoho nezajímala. Když jsem v té době cestoval po regionu, každý s výjimkou Poláků mluvil jen o krizi. Pak jsem přijel do Česka, kde ekonomika také trpěla, a nikdo o tom nemluvil. Naopak v roce 2012, kdy to bylo mnohem méně dramatické než před třemi lety, najednou všichni měli blbou náladu, každý se cítil vyčerpán a každý uvažoval o krizových scénářích. A to je divné. V ostatních zemích je přitom možné sledovat pomalý restart ekonomiky. HDP roste a lidé si toho jsou vědomi,“ vysvětluje v rozhovoru pro časopis Ekonom finančník Peter Hagen.

Rozdíly jsou podle něj celkem velké. Nedávno byl například v rumunské Bukurešti, kde si právě toho všiml. „I když mají v Rumunsku své specifické problémy, což je spojeno zejména s distribucí rostoucího bohatství v zemi, je možné vidět, že k věcem přistupují jinak než Češi. V Rumunsku lidé hodně rychle reagují na hrozbu krize,“ popisuje generální ředitel Vienna Insurance Group, pod kterou spadá pojišťovna Kooperativa.

Jaký je ale důvod oné české „blbé nálady“? Podle Hagena by za tím mohla být neschopnost politiků vysvětlit škrty a opatření, která plánují pro naplnění státní pokladny.

„Přitom pokud podobné kroky pořádně nevysvětlíte, nejde o rozumnou politiku, ale o krutost. No a pokud se ke mně někdo chová krutě, zbavím se ho," dodává Hagen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…