Je zbabělý, řekl odpůrce těžby po setkání s ministrem Mládkem. Dvě znesvářené strany se střetly v Litvínově

28.07.2015 14:10

S dalším odkladem rozhodnutí o pokračování či ukončení těžby na Mostecku si to na severu Čech rozlil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) u veřejnosti, politiků i horníků. Do karet tím dnes během své návštěvy Litvínova nahrál i známému odpůrci těžby Milanu Šťovíčkovi, který ještě jako véčkař prosadil zrušení vyvlastňovacích paragrafů v horním zákoně.

Je zbabělý, řekl odpůrce těžby po setkání s ministrem Mládkem. Dvě znesvářené strany se střetly v Litvínově
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO)

Minulý týden exstarosta Litvínova a nyní náměstek starostky Milan Šťovíček (STAN, dříve VV a ODS) vyzval ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka k rezignaci. „Skandální a nepřijatelné je vyjádření ministra k dalšímu odkladu rozhodnutí vlády o těžbě za územními limity, které chrání Horní Jiřetín, Litvínov a další obce,“ uvedl. Mládek dnes zavítal do severočeského Litvínova, aby svůj postoj obhájil před zastupiteli.

V regionu přitom už letos byl, taktéž loni. To ovšem minul Litvínov, který bojuje za zachování limitů těžby, a zdržoval se naopak v Mostě, jehož politické osazenstvo podporuje pokračování těžby i s přesídlením Horního Jiřetína. „Zvala jsem ho několikrát. Jsem ráda, že dorazil,“ komentovala to litvínovská starostka Kamila Bláhová (ANO).

Slovo dělá muže

Odklad rozhodnutí o prolomení limitů navrhuje ministerstvo průmyslu z důvodu nejistoty vývoje jaderné energetiky a toho, že není jasné, zda po roce 2024 bude fungovat tepelná elektrárna Počerady. „Je zbabělé zbavovat se odpovědnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz po tiskové konferenci Milan Šťovíček a pokračoval: „Mnohokrát již rozhodnutí slíbil, teď jej znovu odložil o dalších pět let.“

Na otázku ParlamentníchListů.cz, zda je pro okamžité rozhodnutí, i kdyby mělo být horší oproti jeho předpokladům než rozhodnutí při odkladu do roku 2020, odpověděl, že ano. „Nepředpokládám totiž vůbec, že by prošlo prolomení limitů těžby. Věřím, že zvítězí zdravý rozum i s ohledem na zdraví zdejších obyvatel, vylidňování, kdy sledujeme odliv lidí z tohoto prostředí i z Meziboří, Mostu a podobně. Je zřejmé, že je potřeba přestat devastovat region a životní prostředí,“ je si jist Šťovíček, že i momentální verdikt by dopadl podle jeho představ – tedy neprolomením limitů na dole Československé armády a ukončením těžby směrem k Hornímu Jiřetínu, který je těžební činností „ohrožen“.

Zaměstnání je podle něj třeba poskytovat lidem v jiných sférách, než je důlní činnost. „Jednak to slíbili, a slovo dělá muže,“ dodal ještě litvínovský náměstek starostky směrem k vládě.

Milan Šťovíček, náměstek litvínovské starostky. FOTO: Lucie Bartoš

Pochopíte to, když k tomu budete mít vůli, vzkázal ministr

Ministr argumentuje, že k odkladu rozhodnutí o limitech těžby je řada důvodů. „Pokud se energetická koncepce bude vyvíjet podle našich předpokladů, uhlí za limity ČSA není nutné. Je tu ale problém s Dukovany po roce 2035 až 37, zda nám nebude znemožněna výstavba bloků nových, a to jak na Dukovanech, tak v Temelíně, což není jisté. Také nevíme, jak to bude s elektrárnou Počerady,“ připomněl, že není v tuto chvíli zřejmé, zda bude či nebude spalovat uhlí z dobývací lokality Vršany, o čemž ČEZ rozhodne v roce 2019 a je možné, že „klec spadne“ v roce 2024.

„To jsou vše nedostatečné důvody. Žádný z nich není vážný. Já jsem prostě nepochopil, kde jsou ty závažné důvody pro odklad,“ míní Milan Šťovíček, který se tímto způsobem na podnět ParlamenntníchListů.cz v Litvínově obrátil na ministra Mládka tváří v tvář. „Chce-li někdo něco pochopit, musí k tomu mít vůli,“ odvětil mu ministr, kterému prý jeho vlastní postoj připadá poctivější než nyní uchlácholit veřejnost zachováním limitů na ČSA a v budoucnu pak rozhodnout jinak.

Názor litvínovských zastupitelů není jednotný. Vedení v čele se starostkou Kamilou Bláhovou (ANO) se staví za zachování limitů, opozice je proti. „Jediné, na čem se shodneme, je, že chceme, aby se rozhodnutí neodkládalo. Takový krok je krutou nejistou budoucností vůči obyvatelům,“ uvedla k tomu Bláhová, podle níž téma silně rozděluje politickou reprezentaci i veřejnost. Podle starosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta (SZ) odklad nahrává spekulantům, kteří již dnes v obci výrazně obtěžují, a také zpomaluje rozvoj území. „Pro nás je nepřijatelná jakákoliv, i částečná varianta prolomení, na dole ČSA,“ zopakoval svůj dlouholetý postoj.

Která „veřejnost“ je ta správná? Referendum je passé

Na dotaz novinářů, jaký má pocit ze zcela protichůdných názorů a tlaků v Litvínově a Mostě, odpověděl, že je otázkou, které plénum je to správné. „Byl jsem v Horním Jiřetíně, na krajském zastupitelstvu, Mostu a Litvínova se to také týká. Je to potíž. Které fórum je to relevantní?“ ptal se sám sebe Mládek. Jediné, k čemu dospěl, je, že referendum v této tématice zde nefrčí. „Není o něj zájem. Podpořil ho jen prezident,“ prozradil.

„Důvěra lidí se lehce ztrácí a velmi obtížně získává. K jejímu udržení by ministr Mládek nejvíce přispěl svým odchodem z vládního kabinetu,“ stojí si za svým prohlášením Šťovíček, podle něhož Mládek podvedl zdejší lidi i havíře, kterým opakovaně sliboval rozhodnout původně již letos na jaře.

Co s nezaměstnanými horníky?

Tripartita, která jednala včera, je pro prolomení limitů těžby na dole ČSA v plném rozsahu, připomněl ministr. „Včetně přesídlení Horního Jiřetína. Jednání bylo velmi bouřlivé,“ podotknul.

Odložení rozhodnutí je ale důležité pro občany této země a pro energetickou nezávislost, alespoň částečnou, uvedl. Po pondělním zasedání tripartity se varianty budoucnosti těžby na severu Čech zúžily na tři. „Za prvé je to prolomení na dole Bílina a zachování limitů na dole ČSA, za druhé plné prolomení na obou lomech a třetí variantou je prolomení na dole Bílina a odložení rozhodnutí na dole ČSA o pět let,“ shrnul ministr. Ministr nyní jedná také s rezortem financí a rezortem práce a sociálních věcí. Pokud se limity neprolomí, musejí obě zmíněná ministerstva dopracovat program pro uplatnění horníků, aby se zmírnily sociální dopady v kraji, kde je už dnes nejvyšší nezaměstnanost. Termín je do konce srpna. „Politické rozhodnutí pak udělá celá vláda,“ zdůraznil ministr Mládek, který odhaduje, že jisté je minimálně prolomení limitů na dole Bílina, kde dobývací prostor – oproti mosteckému lomu ČSA – nijak nezasahuje do zástavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…