Jefim Fištejn vysvětloval divákům ČT útoky na Petrohrad: Poslouží to Putinovi. Ministra Lavrova mi vůbec necitujte, ten musí lhát. Že lidé Putinovi věří jsou jen čísla

04.04.2017 19:40

V úterním Interview ČT24 moderátorka Světlana Witowská přivítala publicistu Jefima Fištejna. Host se usadil do křesla a spustil velmi silnou kanonádu na ruského prezidenta Vladimira Putina. Tento muž prý Rusko podmrazil, lidé se bojí promlouvat a vládě se nedá věřit. Nejen tato slova pronesl Fištejn v souvislosti as pumovým útokem v Petrohradu, který údajně může Putinovi posloužit.

Jefim Fištejn vysvětloval divákům ČT útoky na Petrohrad: Poslouží to Putinovi. Ministra Lavrova mi vůbec necitujte, ten musí lhát. Že lidé Putinovi věří jsou jen čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

„FSB (Federální služba bezpečnosti) přece nechala takřka ihned zveřejnit fotku údajného útočníka, který měl jasné rysy islamistického muže,“ připomněl hned na úvod Fištejn. „Zajímavá je otázka, komu může ten útok posloužit a komu ne. Co já vím, tak podle vyhlášení ruských úřadů v řadách Islámského státu působí asi sedm až deset tisíc lidí, kteří dostali pasy, aby mohli vycestovat. My tady mluvíme o režimu, který tady má na svědomí politické vraždy, třeba novinářky Politkovské a dalších. A tyto vraždy nebyly nikdy došetřené,“ připomněl Fištejn.

Vysoká důvěra v Putina? To jsou jen čísla!

Chtěl tím prý dát najevo, že ruská vláda využije tento případ k utužení vlastní moci. Když dojde k útoku třeba v Londýně, vidí to jinak. „Není důvod, když mluvíme o demokratické společnosti, splétat nějaké konspirační teorie. Tam úřady fungují transparentně. V Rusku stojí režim na osobní moci, vždyť Vladimir Putin tak vládne už 17 let a chystá se vládnout ještě šest let, až do roku 2024,“ nebral si servítky Fištejn.

Faktem je, že důvěra Rusů v Putina je velmi vysoká a moderátorka Světlana Witovská na to poukázala. Dovolávala se průzkumů uznávané nezávislé agentury Levada, která je za nezávislou uznávána i na Západě. Pak to tedy  znamená, že Putin má solidní podporu občanů.

Fištejn však argumenty Witowské smetl ze stolu. „To jsou jen čísla. V autoritativním režimu dosáhnete přesně takových čísel, jaká zrovna potřebujete. Ta společnost je sevřena určitým strachem,“ pokračoval v kanonádě. „Já vím, že Rusko bylo svobodnou zemí, ale Putin tuto společnost podmrazil, vždyť tam nejsou 17 let žádné reformy,“ hřímal dál host. „Když nastala krize v letech 2008 a 2009, tak se Rusko propadlo a teď se Putin chlubí tím, že to dotáhl znovu na nulu. A teď to na nule už zůstane,“ střílel dál po Putinovi host veřejnoprávní televize.

Pár slov padlo i na adresu ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. „Je trochu nefér chtít, abych komentoval slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, není to úplně dobré, protože ten člověk trpí rozbíhavostí očí kvůli tomu, jak musí lhát. Jak jednoho dne řekne něco a druhý den musí popírat, co řekl, protože jeho šéf řekl něco jiného,“ zaznělo z úst Fištejna.

Podívejte se, co Putin udělal s Ruskem

Následně se host vrátil k FSB a k Vladimiru Putinovi. Dodnes FSB nevysvětlila, proč nebyla žádná společensky významná vražda došetřena, proč bylo vždy řečeno, že pachatelé prchli do zahraničí. Když byl takřka před branami Kremlu zavražděn Boris Němcov, sliboval Putin, že dohlédne na vyšetření celé kauzy. Jenže podle Fištejna dodnes nic nevíme.

„Všechno, s čím Putin přicházel doteď, skončilo žalostným fiaskem. Vždyť se podívejte na eurasijský svaz jako alternativu proti Západu. Ten projekt v podstatě neexistuje, existuje jen na papíře. Jinak nezná prezidenta tohoto společenství vůbec nikdo, ani Rusové,“ zesiloval hlas host.

„Teď může přijít s tím, že po teroristickém útoku vyplul na povrch pocit nebezpečí, a Putin slíbí, že Rusům vrátí pocit bezpečí. Co jiného by mohl lidem nabídnout? A všimněte si, že to je po 17 letech jeho vlády. On může přijít a říct: volte mě, protože všechny své protikandidáty zadupal do země,“ pokračoval.

„Západ bude mít celý rok k tomu, aby pochopil, co Putin zamýšlí... Západ Putinovi nepochybně bude přát úspěch v boji s terorismem. Kdo by nepřál. Terorismus je odsouzeníhodný. Otázkou je, jak se k tomu Putin postaví, zda bude s terorismem bojovat transparentně, nebo tuto situaci využije k posílení osobní moci,“ varoval Fištejn.

Ke sblížení Ruska a USA nedojde, soudí Fištejn

Putin už teď nařídil, aby bylo jméno Trumpa zmiňováno co nejméně, a pokud vůbec, tak jen neutrálně, žádnou chválu.

„Veškerou snahou Putina je udržet režim osobní moci,“ zdůrazňoval v závěru pořadu Fištejn s tím, že na něčem takovém Spojené státy zájem nemají, takže sblížení Ruska a USA, o kterém se v poslední době tolik mluvilo, se neodehraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…