Jen co přišel, udělal nový prezident Polska toto rozhodnutí. Nepotěšilo Ukrajinu a Porošenka

27.05.2015 14:16

Zdá se, že polsko-ukrajinské vztahy dostaly po zvolení nového prezidenta Polska první vážné trhliny. Andrzej Duda dnes totiž zrušil plánovanou schůzku se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem. Oficiálně byl důvodem ke zrušení setkání nabitý program polského prezidenta.

Jen co přišel, udělal nový prezident Polska toto rozhodnutí. Nepotěšilo Ukrajinu a Porošenka
Foto: Andrzejduda.pl
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

Tuto překvapivou zprávu jako první oznámila polská tisková agentura, která se odvolala na blízké zdroje prezidentské kanceláře. Dle jejích informací má Andrzej Duda příliš mnoho jiných povinností a mimo jiné musí odcestovat do Bruselu, kde v posledních měsících zasedal coby poslanec Evropského parlamentu. Podle některých expertů však může být důvod mnohem prozaičtější. Například šéf ukrajinského Centra pro systémové analýzy Rostislav Iščenko se domnívá, že se Duda nechtěl setkat s Porošenkem, aby nedošlo k další eskalaci napjatých vztahů s Ruskem. Polsko se od začátku ukrajinské krize vymezuje vůči Rusku značně „otevřeně“ a patří v rámci Evropské unie k největším zastáncům sankcí.

„Odmítnutí schůzky znamená, že se chce nové polské vedení alespoň pokusit o nastolení přátelštějších vztahů s Ruskem, hodlá se vyhnout jejich dalšímu vyhrocování a přeje si přejít k jejich pragmatičtější podobě,“ soudí Iščenko. Podle jeho názoru je zrušení schůzky jen pár hodin před jejím konáním pro ukrajinské vedení značně nepříjemným signálem. „Je bez diskuze, že Porošenko chtěl setkání s novým polským prezidentem využít pro svoji PR kampaň, v rámci které se snaží nadále stupňovat ukrajinsko-ruské a evropsko-ruské vztahy,“ tvrdí Iščenko.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přesto dnes do Varšavy dorazil a má v plánu se zde setkat alespoň s dosluhujícím prezidentem Bronislavem Komorowským. Oba politici by v hlavním městě Polska měli společně sledovat finálový zápas Evropské fotbalové ligy, ve kterém se střetne ukrajinský tým Dněpr Dněpropetrovsk a španělská Sevilla. Schůzka je naplánována již na 17. hodinu odpoledne v prezidentském paláci. Poté se oba politici přesunou na varšavský fotbalový stadión.

Zrušení schůzky mezi polským a ukrajinským prezidentem neušlo pozornosti také ruských politiků, kteří Dudovo rozhodnutí samozřejmě přivítali. Jak informuje ruská agentura TASS, šéf Výboru pro zahraniční záležitosti ruské Státní dumy Alexej Puškov míní, že celá záležitost je pro Kyjev velmi nepříjemná. „Duda si nenašel čas na setkání s Porošenkem ve Varšavě. Pro Kyjev je to zcela určitě značná rána. Vše nasvědčuje tomu, že Duda na rozdíl od Komorowského není příliš velkým příznivcem ukrajinských nacionalistů,“ napsal ruský politik na svém Twitteru.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…