Jihočeský lídr KDU-ČSL: S komunisty ne, ani podporovat vládu s jejich účastí

22.10.2013 13:12

"Jako první v republice jsme dostali řádnou lekci od voličů a jako první strana v historii jsme z toho vyvodili jiné důsledky než bankrot a odchod ze scény.“ Co ale nejen strana, ale především on slibuje voličům nyní? Zkušenosti má nejen jako drogový terapeut, ale i místostarosta Dačic. Jako první také u nás začal podnikat právní kroky pro zrušení sKarty. Jaké by ale nyní preferoval řešení pro stabilizaci systému? Jakou prevenci prosazuje v oblasti drog či kouření? I na to jsme se ptali místopředsedy strany pro sociální politiku Jana Bartoška.

Jihočeský lídr KDU-ČSL: S komunisty ne, ani podporovat vládu s jejich účastí
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

V roce 2010 získala KDU-ČSL ve volbách do PSP ČR celkově 4,39 procenta hlasů, což poprvé od devadesátých let znamenalo nepřítomnost lidovců v Poslanecké sněmovně. Podle posledních průzkumů by se ale nyní mohla situace změnit. Jedním z problémů strany je ale nevyvážená podpora v krajích, kde dosahují dlouhodobě špatných výsledků. Domníváte se, že se jí tento negativní trend podaří zvrátit?  A proč by ji podle vašeho názoru měli nyní občané volit?

Z jednoduchého důvodu. Jako první v republice jsme dostali řádnou lekci od voličů a jako první strana v historii jsme z toho vyvodili jiné důsledky než bankrot a odchod ze scény. Máme nejmladší vedení mezi politickými stranami, jsme trojím druhem alternativy: politická (hra na liberály a socialisty potřebuje změnu), personální (jsme nové tváře v politice) i programová. Jsme reálná nabídka slušných lidí, věřících i nevěřících (hlavně myslících).

Vy osobně jste jedničkou strany v Jihočeském kraji. S jakým cílem kandidujete? A co je první věc, o kterou byste se chtěl jako poslanec zasadit?

Na prvním místě bych trval na stabilizaci situace ve vyplácení sociálních dávek. Drábek systém tak paralyzoval, že musíme zapracovat na tom, aby byly dávky vypláceny řádně a včas, jinak máme do roka komunisty ve vládě v dalších předčasných volbách. Hned poté podpořím služební zákon, bez kterého přijdeme o stovky miliard z fondů EU. A čeká nás hodně protikorupčních opatření, bez kterých se tento stát nehne vpřed.

Byť mi namítnete, že koalice se tvoří až po volbách, s kým byste ji preferoval Vy osobně? U jaké ze stran shledáváte největší programové shody? Přeci strana podle svých předvolebních prohlášení nechce být pouze pomyslným jazýčkem na vahách. A souhlasíte s předsedou Bělobrádkem, který odmítá jakoukoliv povolební spolupráci s komunisty. Proč?

Koalice vznikají po volbách, do té doby je to plané hádání, já Vám tady v podstatě můžu plácnout cokoli, rozhodne volební výsledek. S komunisty ne, ani podporovat vládu s jejich účastí. Všechny ostatní možnosti jsou otevřené, nenávisti máme na politické scéně přehršel, proč to podporovat. Ale jsme pevně odhodláni jít do opozice, pokud bude hrozit, že budeme jen takovým pátým kolem u vozu a neprosadíme nic z programu. Spolupráci s komunisty odmítáme na základě kruté zkušenosti z historie, mnoho našich poslanců bylo popraveno, mučeno nebo internováno a naše strana byla komunisty zaplevelena tím, že dosadili nikým nezvolené vedení pátera Plojhara (byl už dávno vyloučen ze strany, když jej komunisté poslali po únoru stranu „řídit“). Tuhle zkušenost už podruhé neriskujeme.

Pokud se pozastavíme u předsedy, považujete jej Vy osobně za silného lídra strany, který je schopen přesvědčit voliče? Podle zářijového průzkumu agentury STEM, který hodnotil popularitu politiků, se totiž předseda umístil na spodní příčce spolu s Karolínou Peake nebo Vítem Bártou. Strana tak na svém Facebooku uvedla, že výzkum STEMu je zvláštní. "Tyto výsledky jsou přinejmenším poněkud zvláštní. Co si o tom myslíte vy?" zeptal se správce skupiny. Jak by zněla Vaše odpověď? 

Jednoduše. V průzkumech není zařazován do žebříčku dlouho a kvůli tomu, že lidé neznají jeho tvář z každodenních tiskovek v Parlamentu, nemůžeme chtít zázraky do tří dnů. Je to silná osobnost, tvrdá nátura a talentovaný politik. Koukněte na ČT na superdebatu lídrů a uvidíte sami.

Infobox

Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Ing. Jan Bartošek

Narozen v Jihlavě v roce 1971. Jihočech tělem i duší. Studoval na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a na PdF ČZU v Praze. V letech 2000-2003 absolvoval specializační studium Dramaterapie na PF Univerzity Palackého v Olomouci.

Pracoval jako terapeut v Terapeutické komunitě Podcestný Mlýn pod sdružením Podané ruce, o. s., kde se věnoval práci s pacienty trpícími závislostí na návykových látkách.

Je místopředseda výboru sekce terapeutických komunit Asociace nestátních organizací (A. N. O.), externí pedagog na PF UP Olomouc a Vysoké škole polytechnické Jihlava. 

Je místostarostou jihočeské obce Dačice a místopředsedou KDU-ČSL pro sociální politiku.

Zdroj: http://www.kdu.cz

Jste první politik v ČR, který začal podnikat právní kroky pro zrušení pochybné zakázky ministra Drábka a jste potěšen nálezem kontrolního úřadu, který konstatoval, že kromě jiných pochybení došlo k pětinásobnému předražení software pro výplatu sociálních dávek. Co je tak podle Vás nyní nutné pro stabilizaci systému?

Rozhodně sečíst ztráty, vyvodit politickou a trestní odpovědnost (jedno z našich trestních oznámení pro zneužití evropských fondů na tento software ještě běží) a pak velmi pečlivě připravit přechod ke kvalitním požadavkům na výběrové řízení, které by našlo dodavatele. V mezičase může sloužit starý systém, který pracoval bezchybně a je ve stavu schopném nasazení. V příští přípravě zakázky trvat na kvalitním dodržování metodiky kvality dle norem (principy kvality sofware dnes nejlépe postihuje mezinárodní asociace ISTQB) a zapojení klasického Quality Managementu, které je v oboru obvyklé, jen to prostě stojí víc peněz. Žádný software dnes bez zapojení QM a testování nepostavíte. Nechápu, jak si to Drábek mohl myslet – ale o kvalitu tady přece vůbec neběželo, že?

V současnosti působíte jako místostarosta Dačic. Co tak považujte za své největší úspěchy, a domníváte se, že zkušenosti z komunální politiky uplatníte i ve sněmovně? Přeci jen komunální politika je více o lidech a máte vše tzv. z první ruky.

Ano, jsem přesvědčen, že komunální politika naučí člověka směřovat věcně k cíli bez ideologických zabedněných řečiček. Jde o výsledek, ne o to, zda budu dobrý „pravičák“, či „levičák“. V Dačicích můžete mrknout na stránky města, jak se pěkně rozvíjíme a co pro občany děláme. A můžete se tam na mne i beze strachu přeptat. Jsem na to hrdý.

Původní profesí jste ale protidrogovým terapeutem. Jak se stavíte k otázce drogové problematiky? V čem shledáváte důvody toho, že s drogou má zkušenosti čím dál více mladistvých, a to v čím dál dřívějším věku?  Co je podle vás nejúčinnější prevencí?

Prevence je dvojího druhu. První je ta naše „otřepaná“ rodina – když má rodina zdravý základ a důstojné podmínky k životu, je dítě přece jen o něco méně ohroženo. Druhá forma prevence je nutná na školách – zde jde již o konkrétní informace a čím dřív, tím líp – dealeři jsou čím dál tím neskrupulóznější. Třetí forma prevence je sociální – lidé nesmějí spadnout do bídy tak, že jim nezbyde žádná naděje. Za byznysem s chudobou, který svrhne člověka do spirály dluhů, stojí často hazardní automaty, lichvářské mafie a s nimi spojení exekutoři. Proti tomu budeme velice tvrdě bojovat. Člověk, kterému nezbývá žádná naděje na důstojný život, je hrozbou pro své okolí, a ti, kteří jej vysávají, zaslouží velmi tvrdý postih.

Před několika dny také proběhlo na půdě Evropského parlamentu hlasování o tabákové směrnici, která má za cíl snížit počet kuřáků v Evropské unii. Souhlasíte s řadou schválených opatření, nebo byste postupoval jinak? Do jaké míry by podle Vás měl do trhu s tabákem zasahovat stát?

Určitě je to třeba regulovat. V tomto ohledu nejsem liberál, to spíše v ekonomice. Tabák je legální droga se zdravotními následky, které platíme ze svých kapes všem kuřákům.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Jsme alternativou TŘÍ P:

Alternativa POLITICKÁ – Odmítáme rozpočtovou nezodpovědnost sociálních demokratů a nedostatek solidarity u ODS a TOP 09. Správná politika musí obsahovat oboje, proto je naším ideovým heslem ZODPOVĚDNÁ SOLIDARITA. Nejsme podnikatelský projekt na jedno použití. Jsme důležitou součástí politického spektra – představujeme alternativu jak pro závist a plýtvání, tak pro sobectví a sociální necitlivost.

Alternativa PERSONÁLNÍ – jsme jedinou stranou na české politické scéně, která dostala možnost vrátit se po restartu zpět. Naši mladí politici prošli úspěšně krajskými volbami, mají za sebou zkušenost z civilních zaměstnání či podnikání. Došlo ke generační obměně - předsedovi strany je 36 let, 1. místopředsedovi 32 let, máme energii a tah na branku.

Alternativa PROGRAMOVÁ: Programový směr sociálně-tržního hospodářství, který dostal sousední Německo už dvakrát během jednoho století z vážné hospodářské krize, je to ucelený ekonomický systém, který prosazujeme i my. Je to alternativa v ekonomickém uvažování, která stabilizuje stát proti krizi a staví na podpoře malých a středních, regionálně odpovědných firem. Ty tvoří páteř stability – jsou odpovědné, platí daně a zaměstnávají lidi v regionech. Proto chceme cíleně, stejně jako Německo, podporovat malé, regionálně odpovědné firmy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti, covid... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

19:50 Migranti, covid... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

„Nespoléhejme na bájné blanické rytíře. Probudit je nutné mlčící většinu českého obyvatelstva,“ sděl…