Jiří Čunek nechápe, co předvádějí jeho spolustraníci kolem Rady ČT. Sám by uvítal změny

17.04.2021 14:39

Senátor Jiří Čunek je značně zaskočen z toho, jak jeho straničtí kolegové v čele s lidoveckým poslancem Janem Bartoškem v úterý večer ve Sněmovně zabránili tomu, aby poslanci zvolili nové čtyři členy do Rady České televize. Čunek je přesvědčen, že by šlo naopak o „velmi vítanou změnu“.

Jiří Čunek nechápe, co předvádějí jeho spolustraníci kolem Rady ČT. Sám by uvítal změny
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Čunek razí názor, že Česká televize už dlouhou dobu neplní žádoucí veřejnoprávní účel. „Dávno už tam nenajdeme pořady od konzervativních po liberální. Jde jen jedním směrem a ztratila veřejnoprávní charakter,“ hodnotí vysílání televize veřejné služby.

Zároveň je přesvědčen, že sedm miliard korun, které Česká televize každým rokem získává od nás poplatníků, se dlouhodobě nerozděluje transparentně. „Hospodaření České televize podle mne není v pořádku. Za to je odpovědné nejen vedení televize, ale i její kontrolní orgány,“ konstatuje senátor Čunek.

Snaha jeho stranických kolegů oddálit dovolení členů Rady ČT je tak pro něj více než zarážející. „Proto se divím některým svým kolegům, že blokují volbu členů Rady České televize. Pokud je šance, že tam budou zvoleni lidé, kteří nejsou poplatní současnému vedení, ale skutečně budou dozorovat dění v televizi, tak to bude velmi vítaná změna,“ míní Čunek.

Lidovec Bartošek v úterý ve Sněmovně požadoval odložení volby, trval totiž na tom, aby nejprve volební výbor Sněmovny prověřil, zda radní Hana Lipovská neporušuje zákon o ČT tím, že spolu s Janou Bobošíkovou vystupuje za Institut svobody a demokracie. Sám takové jednání označuje za podporu politické strany či hnutí.

„Jedná se o to, že v okamžiku, kdy z adresy tohoto institutu odchází mail, který je podepsán členkou Rady České televize, tak jsem přesvědčen, že v tomto případě dochází k porušení tohoto zákona, protože ona vystupuje jménem tohoto institutu,“ stěžoval si lidovec. Pokud by Lipovská takto porušila zákon, mělo by se dle Bartoška hlasovat o jejím odvolání z Rady ČT.

Případ Lipovské nesrozumitelně spojil s volbou čtyř nových radních, i když v těchto volbách nekandiduje. „Jsem také přesvědčen, že další volby směrem k Radě České televize by měly probíhat až poté, co volební výbor jasně stanoví, zda došlo, nebo nedošlo k porušení zákona,“ vykládal dramaticky Bartošek. Takže si poslanci musí „udělat jasno“ a prý až potom volit jiné kandidáty.

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek pak využil obstrukční taktiky v Poslanecké sněmovně a ještě ve stejném projevu požádal o dvě hodiny přestávky na jednání poslaneckého klubu. A protože by přestávka skončila ve 22 hodin a poslanci neměli schváleno prodloužení jednání za 21. hodinu, lidovcům se tak podařilo projednávání poslancům zablokovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …