Jourová sdělila krajům s vysokou nezaměstnaností dobrou zprávu

04.04.2014 19:48

Slib se stává skutečností – Ústecký a Moravskoslezský kraj v předešlých měsících na poplach nebily zbytečně. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) dnes v Litoměřicích informovala o výzvě k předkládání projektů, díky nimž si obce a podnikatelské subjekty ve dvou nejpostiženějších regionech rozdělí až tři sta milionů korun na vytvoření nových pracovních míst. Sever byl přitom původně ignorován.

Jourová sdělila krajům s vysokou nezaměstnaností dobrou zprávu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Program bude pro žadatele jednoduchý a předkládat žádosti budou moci obce a fyzické i právnické podnikatelské osoby do poloviny května. „Ústecký a moravskoslezský region jsou skutečně dva regiony, jež si zaslouží vyšší míru pozornosti vzhledem k nezaměstnanosti a sociálním dopadům, které s tím souvisí,“ uvedla dnes ministryně Jourová, proč ministerstvo tak rychle přistoupilo k vypsání cílené výzvy, která souvisí už se slibem daným v době Rusnokovy vlády.

Vládní zmocněnec smeká klobouk

Věru Jourovou na sever Čech doprovázel mimo jiné vládní zmocněnec pro Ústecký a Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala. „Smekám před rychlostí této garnitury, co předvedla,“ uvedl směrem k Ministerstvu pro místní rozvoj pod vedením Jourové a dodal: „Nezaměstnanost je největší nepřítel rozvoje společnosti.“

Na každé nově vytvořené místo bude možné čerpat až půl milionu korun. „Pracovní místo bude nutné udržet minimálně tři roky. Podpora bude různě odstupňovaná, existuje několik podmínek,“ sdělila náměstkyně ministryně Klára Dostálová. Finance bude možné použít i na investice, tedy na nákup technologií, objektů a podobně. „Lépe hodnocen bude ten žadatel, který vytvoří nové místo za menší peníze. Tedy upřednostníme více míst za menší finance,“ podotkla ministryně.

První peníze by mohly být přiklepnuty už do začátku prázdnin. „Podle počtu žádostí budeme pak zvažovat, zda se uskuteční další kola. Ale očekáváme, že zájem bude velký,“ řekla ParlamentnímListům.cz náměstkyně ministryně Klára Dostálová.


Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová v Litoměřicích (FOTO: Lucie Bartoš)

Sever mohl jít přes palubu

Pro Ústecký kraj je alokována menší částka z celkové sumy, a to 100 milionů korun. „Věřím, že bude silnou injekcí a motivací,“ řekla ještě Jourová, podle které jde o první vlaštovku, jež podporuje stěžejní bod programového prohlášení vlády. „Kdyby se neangažoval Jiří Cienciala, dotaci by dostal jen kraj Moravskoslezský,“ zdůraznil význam aktu Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje. Činnost zmocněnce i komunikaci mezi novými ministry na jednání pochválil i europoslanec Richard Falbr, předseda Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje, která se ve věci prosazení výzvy výrazně angažovala.

Ministerstvo už mělo jednu výzvu připravenu, ale bohužel nebyla v souladu s vládním usnesením číslo 52. Na základě intervence Ciencialy byla pozastavena a na nové výzvě se pak podílela právě například krajská tripartita i tamní hospodářská komora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…