Jsme jaderná velmoc. Nezahrávejte si s námi, vzkázal Putin

29.08.2014 17:44

Rusko se podle Vladimira Putina nehodlá zapojit do válečného konfliktu, nicméně by prý měli mít všichni na paměti, že jeho země je jadernou velmocí. Počínání ukrajinské armády na východě země přirovnal šéf Kremlu k „úderům fašistů" za druhé světové války.

Jsme jaderná velmoc. Nezahrávejte si s námi, vzkázal Putin
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Rusko se podle Vladimira Putina nechce nechat vtáhnout do nějakého konfliktu a ani se samo nechystá nějakou „válku“ rozpoutat. V této souvislosti si nicméně šéf Kremlu neodpustil připomenout jadernou sílu své země. Rusko je podle něj jednou z nejsilnějších jaderných velmocí a hodlá i nadále svůj potenciál rozšiřovat.

Ukrajinská armáda střílí do vlastních obyvatel

Ostřelování obklíčených povstaleckých bašt, Doněcku a Luhansku, připomínají ruskému prezidentovi události z druhé světové války. „Jakkoli je to smutné, připomíná mi to události z druhé světové války, kdy německá fašistická vojska obléhala naše města, třeba Leningrad, a cíleně střílela jejich obyvatele. Vidíte, k čemu jsme dospěli? Je to katastrofa," řekl Putin novinářům při pátečním setkání s ruskými mládežníky u jezera Selinger.

S ohledem na tuto situaci má proto pochopení pro to, že se proruští rebelové snaží „vojenskou a humanitární operací od svých měst co nejdále odehnat děla a raketomety ukrajinské armády, aby nemohly zabíjet lidi". Ukrajinští vládní vojáci podle něj úmyslně pálí do obytných čtvrtí, aby je zničili a potlačili vůli k odporu.

Zachránili jsme Krym

Poloostrov Krym by podle něj čekal stejný osud jako východ Ukrajiny, kdyby jej „neochránilo“ Rusko. „Krym jsme neanektovali, nezabrali, ale ochránili. Dali jsme lidem možnost, aby se vyslovili, a rozhodnutí jsme respektovali,“ tvrdil Putin v narážce na březnové připojení ukrajinského poloostrova k Rusku po sporném referendu, zorganizovaném pod dohledem ruských vojáků. Avšak podle prezidenta lidé tehdy „cítili a chápali, že jsme v právu, že musíme obnovit historickou spravedlnost, která byla porušena nezákonným předáním Krymu Ukrajině“ v roce 1954 tehdejším sovětským vedením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…