Jsme pro referendum. Ale rozhodně nebude o EU a o euru, říká Dienstbier

13.07.2015 22:51

Ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) diskutoval v pondělních Událostech, komentářích České televize s místopředsedou ODS Martinem Novotným o celostátním referendu. Zákon totiž prošel vládou, a to i s řadou omezení, o čem být v žádném případě nesmí. Dienstbier prozradil, že nebude možné vypsat referendum třeba o vystoupení z EU.

Jsme pro referendum. Ale rozhodně nebude o EU a o euru, říká Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Hned v úvodu ministr zdůraznil, že nebude možné hlasovat o vystoupení Česka z nadnárodních institucí, ale bylo by možné hlasovat např. o známém „radaru v Brdech“. Novotný myšlenku obecného referenda ihned smetl ze stolu. „Myslíme si, že úplně stačí dosavadní model, kdy vypsání referenda odhlasovává sněmovna,“ podotkl. Obává se totiž toho, že obecné referendum zneužijí populisté. „V řadě případů by měli na sebe vzít odpovědnost politici a následně se občanům zpovídat ve volbách,“ pokračoval Novotný.

Dienstbier Novotného kritiku odmítl. Tento návrh zákona prý rozhodně politikům neumožňuje, aby se za referendum schovali, o jeho vypsání totiž rozhodují voliči. ODS by ráda vypsala referendum jen tam, kde se jí to hodí, třeba v otázce nepřijetí eura. Podle zákona, který prošel vládou, ale nebude možné o euru hlasovat, neboť závazek o přijetí eura jsme schválili přistoupením na mezinárodní smlouvu. To ale podle ministra nemění nic na tom, že euro přijmeme někdy a není jasné kdy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…