Jsme ti poslední z Visegrádu, kteří chtějí přijmout několik tisíc uprchlíků

02.12.2015 9:00

Česká republika je jedinou zemí mezi Visegrádskou čtyřkou, která je ochotna přijmout několik tisíc uprchlíků v rámci povinných i nepovinných unijních kvót. Píše to dnešní vydání MF Dnes.

Jsme ti poslední z Visegrádu, kteří chtějí přijmout několik tisíc uprchlíků
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Zajímavé je, že Česko sice hlasovalo proti přijetí kvót, ale na rozdíl od Maďarska či Slovenska se nyní verdiktu Evropské unie nebrání, a dokonce s případným přesunem migrantů souhlasí. A další přerozdělení statisíců Syřanů je přitom v EU skutečně na obzoru. Sice totiž začala platit dohoda Unie s Tureckem a Ankara zadržela první stovky migrantů i převaděčů, Turci se však nespokojí s penězi a země EU budou muset převzít další migranty. A ne zrovna malý počet – jednat by se mohlo až o 400 tisíc azylantů. 

„Určitě by mělo mnohem větší smysl brát lidi z táborů přímo z Turecka, ale i Libanonu či Jordánska. Nemuseli by riskovat život a byla by nad tím mnohem lepší bezpečnostní kontrola,“ uvedl k přímému přesunu migrantů státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Podle všeho by však Unie musela zrušit povinné kvóty.

EU kvóty na přerozdělování uprchlíků přijala letos v létě, země Visegrádu byly tenkrát přehlasovány. Slovensko se však rozhodlo proti povinným kvótám bránit žalobou, stejný úmysl má i Maďarsko. A to i přesto, že to žádné migranty přijmout nemusí. A proti se postavila i nová premiérka Polska Beata Szydlová, která se rozhodla závazkem EU neřídit. Podle ní totiž není Polsko připraveno na to, aby přijalo takové množství uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…