Jsou to fauly a podrazy levice. Pravičáci se pořádně rozjeli, neunikl ani Zeman

16.10.2013 4:44

Podle všech dosavadních průzkumů veřejného mínění by měla mít levice v Poslanecké sněmovně po volbách pohodlnou většinu. ParlamentníListy.cz oslovily kandidáty subjektů, které samy sebe označují za pravicové, zda existuje ze strany levice nějaká lež či faul, které by je rozzlobily.

Jsou to fauly a podrazy levice. Pravičáci se pořádně rozjeli, neunikl ani Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Těsně před hlasováním opustili poslanci ODS sál až právě na Němcovou

Kandidáti do sněmovny hlásící se k pravici často říkají, že nejhorší prý jsou nereálné sliby levice, která slibuje modré z nebe, ale neříká, kde se na to při současných veřejných dluzích vezme.

HN například spočítaly, že pokud bude chtít ČSSD dodržet své slovo voličům, bude muset najít minimálně o 56,5 miliardy korun do rozpočtu ročně navíc. Podle Lidových novin by stály sliby KSČM sto miliard, ANO Andreje Babiše 42 miliard a lidovců 48 miliard.

Zlobit se mohu jen na Kalouska, Drábka, Kubu a Nečase

„Levice populisticky slibuje. Lidé to chtějí slyšet. Zajímavý je výpočet finančního dopadu předvolebních slibů – nejvíce KSČM, druhá nejhorší je KDU-ČSL,“ uvedla lídryně TOP 09 v Olomouckém kraji Jitka Chalánková.

„Levice má absolutní většinu. Sčítejte ČSSD, ANO a KSČM. Zlobit se mohu jen na Kalouska, Drábka, Kubu a Nečase, to je účet za jejich lhaní a utíkání od volebních programů. Celá kampaň ODS a TOP 09 je jeden velký výsměch, agenti a rýmovačky, jako fórky ze školky,“ říká jihočeský lídr pravicového bloku Hlavu vzhůru! Michal Doktor.

„Lží jsou jednoznačně předvolební sliby, které nebude možné zavést. Na co jsem však zvědavá, je, jak dodrží ČSSD své bohumínské usnesení, které vylučuje spolupráci s komunisty. Myslím, že jako obvykle zůstane jenom u slibů,“ uvedla exposlankyně a kandidátka ODS Lenka Kohoutová.

Bohuslav Sobotka privatizoval OKD a zadlužil zemi

Podle lídryně ANO v Jihočeském kraji Radky Maxové Bohuslav Sobotka rozhazoval jako ministr financí v době, kdy byl stát v růstu, místo toho, aby šetřil.

„Zvýšil dvojnásobně zadlužení ČR a byl ministrem financí při prodeji státního podílu v OKD. Vůbec nechápe, jak funguje pracovní trh, co obnáší práce. V ČSSD je od studentských let, diplomovou práci dělal u svého kolegy ze strany. Dneska Sobotka slibuje lidem zaměstnanost, přitom chce firmám navyšovat daně, což je absolutní protimluv. Jestli tento člověk v tandemu s panem Haškem, který ani nechodí do sněmovny a neplní své povinnosti, má dát ´stát do pořádku´, tak nás ochraňuj... KSČM se jen veze dlouhá léta v opozici, ale odpovědnost ve skutečnosti převzít nechce. Jejím programem je také navyšování daní, zestátňování firem a šikana úspěšných. Ta strana se veze jen na vlně populismu a vzpomínek na socialismus. Tak to je v zásadě vše, co mě zlobí. Laciné sliby, žádná podpora zaměstnanosti a tak dále,“ uvedla Maxová.

„Uvidíme po volbách, zda bude mít levice většinu. Žádné věci mě snad ani nerozzlobily. Nad některými věcmi se dá jen kroutit hlavou, ne se zlobit,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Sociální demokraté nedali kraje do pořádku

„Nikoli. Pravice prohrává vlastní nešikovností,“ odpověděl kandidát ODS do sněmovny Jaroslav Zvěřina.

„Sociální demokraté ostrakizují svého nejpodporovanějšího politika, tedy Jiřího Dienstbiera, a předseda Sobotka je s Haškem ve válce. To není příslib stabilní vlády. A program? To je plný koš lízátek,“ míní lídr ANO v Jihomoravském kraji Martin Stropnický.

„Největším faulem je zcela jistě bezprecedentní ovlivňování kampaně prezidentem republiky. Nejenom, že porušuje své sliby o nadstranickosti, ale také přímo kampaň provádí,“ říká exposlankyně TOP 09 Helena Langšádlová kandidující ve středních Čechách.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

„Sociální demokraté říkají, že dají stát do pořádku, přitom spolu s komunisty převzali v roce 2008 Středočeský kraj s přebytkem hospodaření 1,6 miliardy. Dnes patří tento kraj k nejzadluženějším. Neplatí faktury a prodlužuje jejich splatnost na 24 měsíců,“ uvedl bývalý středočeský hejtman a lídr kandidátky ODS ve Středočeském kraji Petr Bendl.

Lživě tvrdí, že zastavili Kalouska

Podle lídra ANO v Libereckém kraji Martina Komárka je nejproblematičtější kampaň zemanovců. „Zneužívají v ní obrázku prezidenta. Rusnokovu vládu využili jako umělou líheň kandidátů. Lživě tvrdí, že zastavili Kalouska. Tím mu ovšem dělají reklamu. Bylo by zajímavé se zeptat, kolik je kampaň stojí. Podle počtu billboardů musí mít zajímavého sponzora, v politice si na to sotva mohli ze státních příspěvků vydělat. Sociální demokraté slibují, že prosadí dobře fungující stát. To je legrační, když se ve vládách i v opozici podíleli na tom, v jakém stavu stát nyní je. Předseda Sobotka, který si toto heslo vypůjčil z programu jiných stran, se na tom podílel dokonce ve vládních funkcích,“ vysvětlil Komárek.

„Při pohledu na nereálné sliby levicových politiků si musíme uvědomit, že jejich splnění bude znamenat předlužení mnoha budoucích generací. Co se týká vedení kampaně, takzvaných různých faulů se levicoví politici dopouštějí mezi sebou například formou trestních oznámení zapříčiněných vlastními animozitami,“ říká pražský lídr Hlavu vzhůru! Bohumil Zoufalík.

„Je toho více. Jmenovala bych problémy v regionálních operačních programech v některých krajích. Vymlouvají se, že regionální rady nejsou kraje, a proto za ně nezodpovídají, přitom za zpolitizované rozhodování o přidělování fondů a někde i rozkrádání mají jasnou odpovědnost. Alibisticky se vyviňují a přitom chtějí rozhodovat o budoucích fondech,“ zlobí se lídryně ANO v Kraji Vysočina Věra Jourová, která se evropskými fondy zabývá.

Populistické sliby zadluží stát

Podle kandidáta Hlavu vzhůru! a starosty Prahy 4 Pavla Caldra bude rozdávání ze strany levice stát nadále zadlužovat. „Je třeba dostat rozpočet do vyrovnaného stavu a rozdávat se může, až bude přebytkový. Je třeba hledat úspory ve státní správě. Kampaň se ale vede víceméně korektně, kromě Úsvitu, který přelepuje naše plochy,“ dodal Caldr.

Exposlanec ODS a lídr v Královéhradeckém kraji Pavel Staněk říká, že mu dlouhodobě vadí koncepce politiky stojící na nereálných populistických krocích: „Výborně to vystihuje článek v Lidových novinách ukazující cenu předvolebních slibů levice v řádech miliard, aniž by bylo jasné, odkud budou brát zdroje.“

Podobně hovoří i místopředseda TOP 09 a lídr v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša: „Největší falší jsou nereálné sliby, hlavně vyšších výdajů, aniž by konkrétně a jasně řekli, kde na to chtějí vzít.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…