Kalousek: Okamura je komediant

23.08.2017 13:35

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek promluvil s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým na serveru XTV.cz o kauzách šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Nelichotivě se vyjádřil i na adresu předsedy SPD Tomio Okamury. O něm řekl, že je explicitní komediant.

Kalousek: Okamura je komediant
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Úvodem pořadu se Kalousek vyjádřil k důležitosti letošních říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. „Rozhodnutí budou na hodně dlouho a ovlivní i příští generace,“ sdělil.

„Rozhodnutí v říjnových volbách bude rozhodovat o tom, zda se začneme ubírat cestou k oligarchii putinovského typu, mnohem autokratičtějšího řízení, nikoliv správy společnosti, a také zda zůstaneme v centru evropského dění, nebo se začneme posouvat na periferii Evropské unie. Obě dvě tato rozhodnutí, když padnou a začne se dělat taková politika, tak může trvat velmi dlouho, než se mohou vrátit zpátky,“ míní Kalousek. 

Anketa

Myslíte, že Miroslav Kalousek jednou bude premiérem, jak on sám předpovídá?

3%
97%
hlasovalo: 4518 lidí

„Protože si přeju, abychom žili ve svobodné a standardní demokracii a ve společné Evropě, nikoliv na jejím okraji, považuji tyto volby za skutečně důležité,“ dodal Kalousek. 

Video najdete ZDE.

„Mně nevadí Andrej Babiš jako osoba Andrej Babiš. Necítím žádnou osobní nenávist. Ale přijde mně velmi nebezpečné to, co přináší hnutí ANO do politiky,“ sdělil s tím, že hnutí chce odstranit brzdy a pojistky, které v současné době existují. „U oligarchy typu Andreje Babiše je s tím spojeno i to, že všichni mu z vlastních daní přispíváme poměrně významné částky na jeho zisky. On říká – ‚já legálně čerpám‘. Samozřejmě, že legálně čerpá, protože si pomocí státní moci podmínky pro své podnikání nastavil tak, že mu přispívat musíme ze zákona. Je to propojení ekonomické a státní moci takovým způsobem, že jste vlastně každodenně okrádán,“ poznamenal také Kalousek.

Andrej Babiš, Agrofert a hnutí ANO jsou pak podle něj jeden nedělitelný organismus. „Vláda s ANO bez Andreje Babiše neexistuje. Je lhostejné, zda by to řídil ze Strakovy akademie nebo ze sokolovny v Průhonicích. Proto jednoznačně říkáme, že s hnutím ANO nemůžeme ve vládě spolupracovat právě proto, co chce udělat s Českou republikou. S tím se dá pouze bojovat, ne kolaborovat,“ dodal.

Žádost policie Poslanecké sněmovně o vydání poslance Andreje Babiše k trestnímu stíhání pak Kalousek nepovažuje za součást kampaně. Zda to do ní zasáhne, nelze podle něj jasně říct. „Ve standardní demokracii by takovýto politik skončil. Uvidime po volbách, zda je u nás standardní demokracie,“ sdělil Kalousek.

„Kdyby se komukoliv z nás přihodilo to, co se stalo Babišovi, tak skončí. Tradiční politické strany mají totiž nějakou kulturu,“ dodal Kalousek.

Následně se pak šéf TOP 09 také vyjádřil k rozpadu koalice KDU-ČSL a STAN. „KDU-ČSL i STAN mají nepochybně demokratické voliče. Proto je každý hlas v těchto volbách tak strašně cenný. Oni se dopustili toho, že ty hlasy budou rozdrobeny. Riskuje se, zda vůbec nepropadnou. Je to strašná škoda. Já jsem nabízel všem stranám od středu doprava, abychom udělali jeden volební blok. Byl jsem pro to ochoten udělat cokoliv, i obětovat vlastní politickou kariéru,“ řekl s tím, že nejdůležitější pro něj bylo, aby zvítězila demokratická a prozápadní síla. „Já bych takovou koalici nikdy neuzavřel. Ale kdybych ji uzavřel, nikdy bych ji nezrušil,“ sdělil lídr TOP 09.

Své pak Kalousek řekl i k urážkám, které zaznívají ze strany sociálních demokratů vůči podnikatelům. „Myslím si, že je to strašně nebezpečné. Pan Zaorálek nemůže mluvit o darebácích. Největší darebák je tady stát,“ zmínil Kalousek ke slovům volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka, jenž nazval zaměstnavatele, kteří vyplácejí malé mzdy, „darebáky“. „Ti lidé si zasluhují úctu,“ dodal Kalousek.

Závěrem pak zazněla slova na adresu Tomio Okamury (SPD). „Je to takový explicitní komediant,“ řekl Kalousek směrem k Okamurovi. Šéfovi TOP 09 totiž vadí vyjádření předsedy SPD, kdy se Kalousek domnívá, že nebylo správně pochopeno jeho tvrzení ohledně nutnosti zůstat ve středu dění Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…