Kalousek je zase naštvaný a sype silná slova. Kvůli muži, který mnohé ví a promluvil

31.10.2017 13:51

Návrat někdejšího vlivného zákulisního hráče na scénu? Podnikatel, bývalý lobbista a autor řady kampaní, Andrej Surňak, který měl blízko ke Stanislavu Grossovi, začal veřejně glosovat politické dění. Nejdříve začal bez obalu komentovat politiku na Twitteru, o několik dní později na blogu s exkluzivní internetovou adresou ceskarepublika.cz.

Kalousek je zase naštvaný a sype silná slova. Kvůli muži, který mnohé ví a promluvil

„Miroslav Kalousek dnes promluvil na Novinkách o pokrytectví. Politika je plná pokrytectví a lží. Už se to nedá poslouchat a číst a přitom mlčet.“ Tak zní první tweet Andreje Surňaka z 30. září tohoto roku.

Surňak tím nejspíš narážel na Kalouskův rozhovor pro deník Právo. Šéf TOP 09 tehdy prohlásil, že strany, které tvrdí, že do vlády s hnutím ANO půjdou pouze bez Andreje Babiše, se chovají pokrytecky, protože „ANO, Babiš a Agrofert totiž od sebe nejdou oddělit,“ sdělil Kalousek.

Kalousek nezůstal pozadu a na Surňaka reagoval slovy o individuu a politrukovi. „Toto individuum (původně politruka) platil Andrej Babiš Grossovi. Mně ho kdysi ‚nabízel‘ taky. Poslal jsem je oba někam,“ napsal předseda TOPky.

„Předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska rozhněval můj čtvrteční rozhovor na webu lidovky.cz. Na svém twitteru mi den před volbami poskytl prostor hned nahoře a s upřímností sobě vlastní mne nazval individuem a politrukem. Chci mu tímto poděkovat za reklamu. Kalousek se totiž opět ukázal jako „pravý“ demokrat. Jiné názory než jeho jsou nepřípustné a místo argumentů jsou dobré urážky a výmysly. Na inteligentního člověka slabý výkon. Ale asi mu ty obavy z výsledku voleb zatemnily rozum i paměť. Důležitější na celé věci je, že Kalousek útokem na mne hájil toskánskou partu, kterou do ČEZu posadil ne on, ale Stanislav Gross a Bohuslav Sobotka za souhlasu Vladimíra Špidly. Mirek se tak sám zařadil. A zakejhal,“ zareagoval Surňak na svém blogu.

Od posledního zářijového dne už někdejší vlivný lobbista Andrej Surňak publikoval skoro 300 dalších twitterových příspěvků, poskytl rozhovor pro Lidovky.cz a založil si blog s exkluzivní doménou www.ceskarepublika.cz.

Kromě končícího předsedy TOP 09 si Andrej Surňak na Twitteru vyměnil i řadu ostrých vzkazů s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem. Oba muži si spolu na sociální síti vyměnili několik vzájemných obvinění, kdo za co může. Surňak totiž původně sdílel Topolánkův tweet se selfie z londýnské Downing Street se vzkazem: „Sestavuji exilovou vládu. Kdo se přidá?“ „Už abyste všichni vypadli,“ vzkázal mu Surňak. Následně do sebe oba muži rýpali, který z nich má místo Marka Dalíka „sedět za pandury“.

Anketa

Bylo by správné, kdyby Babiš nechal odvolat vedení ČEZu?

95%
3%
hlasovalo: 8509 lidí

Na svém blogu ceskarepublika.cz se později Andrej Surňak obsáhleji zamyslel nad volebním výsledkem, specificky nad brutálním propadem ČSSD. Za prohru socialistů prý rozhodně nemůže to, že by neuměli prodat své vládní výsledky. „To je blábol. Ani kvůli špatným tématům. Ba ani kvůli tomu, že se Luboš Zaorálek nestal dříve lídrem. To jsou jen bídná veřejná alibi,“ míní.

Prvním problémem podle něho je, že se ČSSD stala stranou finančních skupin. „A je to z ní na hony cítit. Stvořila de facto celou toskánskou partu. Vyslala ony více či méně známé lidi do ČEZu i do dalších státních firem a umožnila jim vytvořit plejádu miliardářů a těm stávajícím přihrála obrovské státní kšefty. Umožnila vytvořit klientelistický systém, kde zakázky dostávají jen vyvolení,“ zamýšlí se Surňak.

„Za druhé: stranu mnoho let řídí političtí podnikatelé prostřednictvím právníků z advokátních kanceláří. Oni mají mnohem větší vliv na vedení strany než členové. Oni jsou spojeni s byznysem a těží z mandátu, který jim vedení ČSSD skrytě dalo. Za třetí: ČSSD nemá úctu ke svým závazkům. Neplatí své dluhy. V případě pana Altnera nezaplatila až do jeho smrti. Ostudné. Každý obyčejný člověk (jak své voliče ČSSD tituluje) by v takovém případě už skončil v exekuci a pod mostem. Za čtvrté: ČSSD odmítá přiznat odpovědnost. Třeba za prodej OKD a okradení tisíců lidí o byty nesou odpovědnost jen úředníci. Premiér a ministři z ČSSD za nic nemohou. A ještě mají tu drzost veřejně moralizovat,“ jmenuje.

Pátým důvodem prý je, že jsou politici ČSSD arogantní. „Mysleli si a možná i dosud myslí, že jim je dovoleno vše. Podpis memoranda k lithiu byl pro ony „obyčejné“ i neobyčejné lidi důkazem, co je tato ČSSD zač. Za šesté: Kariérismus mají politici ČSSD v krvi. Likvidují se navzájem. Jsou pokrytci, protože se přitom oslovují příteli. A opovrhují každým svým bývalým předsedou strany. Za sedmé: Myslí si, že rozdáváním cizích peněz se vše vyřeší a že sliby plnit nemusí. Politici ČSSD se stali nedůvěryhodnými, a ať řeknou cokoliv, málokdo uvěří. Pokud v Lidovém domě doufají, že vše spraví nový křikloun v čele ČSSD nebo správný marketing, pak jsou úplně vedle. Pokud by to totiž aspoň dnes mysleli se svými voliči upřímně – tohle slovo lídrům nikdy z úst moc nešlo – tak by sociální demokracie měla začít splacením dluhů a vyhozením všech, co stáli u různých lumpáren. Seznam znají, anebo si ho mohou vygooglovat. Bude dlouhý. A tak se nabízí otázka, jestli by nebylo lepší začít úplně načisto – s novou sociálně demokratickou stranou. Bez klientelismu. A bez kmotrů a papalášů,“ uzavřel Andrej Surňak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…