Kalousek poradil. A dotyčný šel málem do kriminálu

04.05.2016 7:44

Rada Miroslava Kalouska (T0P 09), kterou uposlechl bývalý náměstek Tomáš Zídek, vyšla draho. Soud Zídkovi vyměřil devítiměsíční podmínku a nařídil mu uhradit více než milionovou škodu. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Kalousek poradil. A dotyčný šel málem do kriminálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Zídek byl potrestán za to, že vynaložil 1,5 milionu korun za posudky, zda má poslechnout verdikt Ústavního soudu a začít rušit povolení na výherní automaty. Podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Šárky Šantorové totiž analýzy neřekly nic jiného než to, že se má respektovat nález Ústavního soudu. „A za to bylo vynaloženo skoro 1,5 milionu,“ uvedla Šantorová. 

Podle Šantorové musel Zídek vědět, že analýzy nemůžou změnit závažnost rozhodnutí Ústavního soudu. Zídek se bránil tím, že postupoval dle zadání ministra financí, kterým v té době byl právě Kalousek. Vedly ho k tomu mimo jiné obavy z mnohamiliardových arbitráží. „Nikdo nevěděl, jestli není vyšší moc, než je Ústavní soud. Jestli nehrozí například miliardové žaloby kvůli zákonu na ochranu investic,“ uvedl s tím, že studie hrozbu arbitráží potvrdily. 

Při úterním soudním líčení byl přítomen i Kalousek, který Zídka hájil. Vysvětloval, že sám doporučoval, aby se analýzy vyhotovily. Motivem pro něj byla tehdejší kauza kolem ministryně obrany Vlasty Parkanové, jíž byla vytýkána neexistence posudků při nákupu letounů Casa. 

Původní text ZDE.

„Byla to atmosféra absolutního znejistění. Na všechny jsem apeloval: Orgány činné v trestním řízení se zbláznily, zadávejte si na vše znalecké posudky, nebo vás zavřou,“ uvedl Kalousek. Před soud předstoupil následně mimo jiné státní zástupce Jan Lelek, který Kalouskovi oponoval s tím, že posudky měli vypracovat vlastní právníci ministerstva. 

Rozsudek není v současné době pravomocný, neboť Zídek se na místě odvolal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…