Kalousek prozradil, co úřad zamlčel k trestnímu oznámení. A ukázal na Zemana

10.02.2014 16:20

Exministr financí Miroslav Kalousek důrazně zareagoval na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, kde bylo oznámeno, že NKÚ podává trestní oznámení kvůli vymáhání zahraničních pohledávek Ministerstvem financí. Exministr Miroslav Kalousek připomíná, že nevýhodné smlouvy byly podepsány ještě před rokem 2006, tedy za vlád sociální demokracie. A byl to prý on, kdo se pokoušel napravit hrozivou situaci.

Kalousek prozradil, co úřad zamlčel k trestnímu oznámení. A ukázal na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Rád bych veřejně ocenil mediální obratnost tiskové zprávy NKÚ, která zdůrazňuje, že smlouvy byly platné ještě v letech 2011 a 2012, cudně však nezveřejňuje, že uzavřené byly v letech 1999 až 2004,“ poznamenává někdejší šéf státní kasy.

Prezident NKÚ má prý „máslo na hlavě“

Smlouvy uzavřené bez výběrového řízení, na které NKÚ poukazuje, byly podepsány mezi lety 1999 - 2004. Sahají tedy až do doby, kdy byl premiérem ještě současný prezident Miloš Zeman. Jde v nich o 129 milionů dolarů a Kalousek zdůrazňuje, že se po svém příchodu na resort snažil nevýhodné smlouvy vypovědět. V případě pohledávek vůči Jugoslávii dokonce Česká republika vyhrála pět let trvající spor, který se odehrál před švýcarskými soudy.

První místopředseda TOP 09 k tomu dodává, že usiloval o celkovou změnu vymáhání pohledávek českým státem. Místo služeb deblokátorů exministr preferoval přímá jednání mezi vládami, aby bylo ministerstvu lépe vidět „pod prsty". Závěrem Kalousek připomíná, že současný prezident NKÚ Miloslav Kala byl v době, kdy se nevýhodné smlouvy podepisovaly, poslancem právě za sociální demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…