Kandidát s dredy do půl zad. Za Piráty? Ne, za ODS

21.06.2014 7:55

ODS do voleb vždy nasazovala jen své členy, to se ale nyní pod tlakem okolností mění. Na kandidátky pro komunální volby nasazují občanští demokraté desítky nestraníků. Informují o tom sobotní Lidové noviny, podle nichž si ale šéf strany Petr Fiala posteskl, že otevírání kandidátek nestranickým osobnostem není jednoduchý proces.

Kandidát s dredy do půl zad. Za Piráty? Ne, za ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Komentátor listu ale tento krok přivítal s tím, že ODS už sice nemá šanci stát se opět velkou stranou, ani stranou s velmi ostrým ideovým profilem, ale podaří-li se jí získat střední třídu, může se vyprofilovat docela dobře.

Za ODS kandiduje nestranický chirurg i nestranická paralympijská vítězka

List novou strategii občanských demokratů ilustruje na příkladu sestavování kandidátky pro volby do olomouckého městského zastupitelstva. Zde za ODS kandiduje muž, který hlavou s dredy do půl zad připomíná spíše kandidáta Pirátů. Jde o dvaatřicetiletého muzikanta z jedné olomoucké kapely Lukáše Marečka, který kandiduje na 23. místě kandidátky. „Jsem pravičák, politika ODS je mi blízká, navzdory všem veletočům, kterými strana za poslední roky prošla,“ řekl hudebník-kandidát listu s tím, že ODS mohou nyní pomoci lidi, kteří nemají punc někoho ušpiněného od celostátní politiky.

V Olomouci ale nestraníci kandidují i na lépe volitelných místech. Hned na třetím místě je to přednosta 1.chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Čestmír Neoral, na desátém místě herečka Moravského divadla Ivana Plíhalová a na 26. místě devětačtyřicetiletá paralympijská vítězka ve vrhu koulí z olympiády v Pekingu Eva Kacanu. Na kandidátce olomoucké ODS je také bývalý fotbalový reprezentant Pavel Hapal.

Komentátor: Když ODS získá důvěru střední třídy...

Tomu, že ODS oproti minulosti začala na kandidátky do komunálních voleb nasazovat v hojné míře nestraníky, se v listu věnuje i komentátor Zbyněk Petráček. Podle něj by to byl za normálních okolností příznak slabosti, ať už ideové, personální nebo politické. „Ale obecní volby fungují jako experiment. V nich netáhne ideologie, ale důvěra v místní elity. Kdo zlanaří místní elity, získá voliče,“ píše Petráček s tím, že ODS potřebuje voličům dokázat, že výraz „místní elity“ není synonymem pro „kmotry“.

Zmíněné nestranické osobnosti na kandidátce olomoucké ODS jsou podle komentátora typově osobnosti, které by střední třída ve stotisícovém městě, kterým Olomouc je, měla volit.

Závěrem Petráček uvádí, že ODS nemá šanci se opět stát velkou stranou ,ani stranou s velmi ostrým ideovým profilem, jako mají například Svobodní. „Ale chopí-li se zápasu o střední třídu, asi nejvíce opomíjenou sociální skupinu, získá-li právě její důvěru, může se vyprofilovat docela dobře,“ míní komentátor listu Petráček. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…