Karel Schwarzenberg: Ať Zeman neprdí výš, než má dírku. Rusko může být vládcem 21. století

14.09.2015 11:35

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v rozhovoru pro E15.cz znovu vyjádřil k uprchlické krizi. Uvedl, že naše reakce jsou směšné a hysterické, neb k nám směřuje zatraceně málo běženců. Nastínil i to, jak bychom měli migranty integrovat, v něčem dal za pravdu Miloši Zemanovi, aby se mu následně vysmál za to, že chce přizvat Rusko k boji proti Islámskému státu. A nakonec prozradil, kdo bude hegemonem 21. století.

Karel Schwarzenberg: Ať Zeman neprdí výš, než má dírku. Rusko může být vládcem 21. století
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

Předseda TOP 09 uvedl, že oproti Maďarsku či Rakousku k nám přichází zatraceně málo běženců. My tady prý sice řveme, jako by nám uprchlíci málem řezali krky, dle Schwarzenberga je to ale opravdu směšné. „Mnoho let jsem žil v Rakousku. Po válce tam měli spoustu utečenců, částečně i ty, které jsme my vyhnali. Pak, nemýlím-li se, skoro tři stovky tisíc Maďarů v roce 1956. A o tom něco vím, protože už jsem byl ve vyšší třídě gymnázia, pracoval jsem na hranici, tahal ty lidi z bažin,“ dal Schwarzenberg do placu svoji zkušenost s uprchlíky.

Dle předsedy TOP 09 bychom mohli integrovat mnohem více běženců, než si myslíme. „Když Německo zvládne 800 tisíc, nám by slušelo osmdesát tisíc,“ míní Schwarzenberg. Nesměli bychom však opakovat chybu, kterou jsme udělali s Romy, tedy připustit vytvoření ghett. „Větší část musíme usídlit ne do Šluknovského výběžku, ale poblíž Prahy, Brna, aby co nejrychleji našli práci a vydělali si na vlastní existenci. A jejich děti musí chodit už do školek, aby se naučily česky a nebyly pak znevýhodněné ve školách,“ radí politik.

Za nesmysl považuje Schwarzenberg nasazení vojáků na ostrahu hranic. K čemu? Vybudovat nějakou novou železnou oponu je pro kočičky. Také si spočítejte, kolik kilometrů měří hranice a kolik máme vojáků,“ říká.

V rozhovoru pro E15.cz předseda TOP 09 také uvedl, že výjimečně souhlasí s prezidentem Zemanem v tom, že musíme bojovat proti hordě vrahů, co se nazývá Islámský stát. „Byť jsou velmi zdatní bojovníci, je to problém, který se dá zvládnout. Ovšem když budeme všichni tahat za jeden provaz. Doteď to bylo tak, že různí naši spojenci podporovali sunnitské teroristické organizace, protože šli proti šíitům a Íránu,“ vysvětlil Schwarzenberg.

S myšlenkou prezidenta Zemana zapojit do boje s džihádisty Rusko však předseda TOP 09 nesouhlasí. „To jsou mi nápady! On že by pohnul Putinem, aby vojensky intervenoval? Francouzi říkají, že nikdo nemá prdět výš, než má dírku. Ješitnost je hrozná věc, páchá ty největší škody,“ rozjel se Schwarzenberg. Věřit na aktivní pomoc Putina, který má s islámskými skupinami problémy na Kavkaze, je dle něj naivní.

Celý rozhovor ZDE

„Putin si mne ruce, že Západ je dostatečně zaměstnán Středomořím a jeho okolím, a tudíž se nesoustředí na Ukrajinu. A to by přitom měl. Nemluvě už ani o zbraních, ale o penězích. Kolik jich dostalo Řecko a kolik Ukrajina, která je mnohem větší, která byla přepadena a vede obrannou válku?“ táže se předseda TOP 09. Evropa by dle jeho názoru měla dělat mnohem více, protože žádné vakuum, a tedy ani to mocenské, nezůstane nenaplněno. „Američané se začnou stahovat z Evropy, protože mají větší zájmy v Pacifiku. Když se Rusku podaří podmanit Ukrajinu, vím, kdo bude hegemonem Evropy v jedenadvacátém století. To je velmi jasné,“ míní Schwarzenberg. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…