Katolická církev se chce postavit na vlastní nohy

23.11.2017 21:09

Zhruba přes jednu miliardu korun investovaly v loňském roce diecéze římskokatolické církve v České republice. Meziročně je to až o dvacet procent více. Hlavním důvodem je to, že církev chce být soběstatačná i ve chvíli, kdy jí stát přestane dávat příspěvky na jeji činnost.

Katolická církev se chce postavit na vlastní nohy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedna z budov v areálu Pražského hradu navrácená Římskokatolické církvi

Na nemovitosti, lesní a zamědělskou půdu a do hospodářských aktivit tak šlo celkem osmdesát procent investovaných peněz, informovala na svém webu Česka televize.

V minulém roce byly zdroje římskokatolických diecézí pět miliard korun, zahrnovaly i vlastní výnosy a dary. Výnosy z hospodaření s nemovitostmi tak katolicka církev zvýšila o jedenáct procent na 1,4 miliardy korun.

Původní zdroj ZDE

Zatím stát příspěvky na činnost registrovaným cirkvím dává, ty jsou však každým rokem stále nižší. Příspěvek stát přestane vyplácet v roce 2030 a splátky finanční náhrady za nevydaný církevní majetek přestane vyplácet v roce 2043.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…