Kauza OKD: Sobotka letos možná předstoupí před soud

02.01.2017 7:42

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by mohl předstoupit před soud v kauze privatizace OKD. O návrhu jednoho z dvojice stíhaných manažerů bývalého Fondu národního majetku Jaroslava Škurka informují dnešní Lidové noviny.

Kauza OKD: Sobotka letos možná předstoupí před soud
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Sobotka hrál podle tisku při přípravě podkladů pro privatizaci menšinového balíku akcií státu ústřední roli. Byl totiž ministrem financí ve vládě Vladimíra Špidly i Stanislava Grosse, které prodej státního podílu posvětily. 

Kromě Sobotky požaduje Škurek vyslechnutí také sociálnědemokratických exministrů Zdeňka Škromacha a Milana Urbana a podnikatele Zdeňka Bakaly. Ten doly nakonec získal.

„Cena, za kterou vláda podíl prodala, byla vyšší, než stanovily znalecké posudky,“ obhajuje však prodej dolů Sobotka. Podle něj vláda tehdy rozhodovala podle znaleckého posudku, stanoviska antimonopolního úřadu a konkurenční cenové nabídky. Evropská komise, která všechny tyto indikátory posuzovala, podle Sobotky zkonstatovala, že nedošlo k nedovolené veřejné podpoře. 

Svůj požadavek ohledně soudního procesu pak přednesl také místopředseda výkonného výboru Fondu národního majetku Pavel Kuta, který je rovněž obžalovaný. Ten chce, aby zazněl zvukový záznam z jednání vlády z roku 2004. Oba požadavky nyní musí akceptovat soud.

Vydat záznam z jednání vlády Lidovým novinám přitom Úřad vlády odmítl. „Zvukové záznamy ze schůze vlády jsou interní pracovní pomůckou, jejíž pořizování není uloženo právními předpisy a informace na nich zachycené nejsou projevem působnosti vlády,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…