Kauza ProMoPro, která zničila Vondru: Policie zjistila jednu vážnou, ale i humornou věc

04.06.2014 9:45

S novými podrobnostmi ohledně kauzy ProMoPro přicházejí na titulní straně středeční Hospodářské noviny. Popisují cesty různě velkých finančních částek z celkové sumy 551 milionů korun, které zaplatil Úřad vlády firmě ProMoPro. Ta byla bez výběrového řízení vybrána, aby technicky zajistila české předsednictví Evropské unii v roce 2009.Nezanedbatelá část této sumy protekla i přes firmu šedesátiletého rolníka z karibského ostrova Dominica.

Kauza ProMoPro, která zničila Vondru: Policie zjistila jednu vážnou, ale i humornou věc
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Ze zmíněných 551 milionů si majitel firmy ProMoPro Jaroslav Veselý poslal podle listu na své soukromé účty 40 milionů. 378 milionů poslal pražské telekomunikační firmě NWDC, u níž si objednal služby. NWDC si na další práce kolem předsednictví najala společnost Deeside Service Solutions, které za to poslala 135 milionů. Pozoruhodné je, že podle deníku Deeside Service Solutions patří Ericksonu Raymondu Christopherovi, šedesátiletému rolníkovi z karibského ostrova Dominica, který je podle detektivů zřejmě jen nastrčenou figurou. Detektivům se jej díky americkým kolegům podařilo vyslechnout, jeho výpověď zřejmě bude u soudu přečtena.

135 milionů pro Deeside Service Solutions mělo skončit na kontech v rakouské bance, k nimž měl prý dispoziční právo majitel golfového hřiště Libor Veverka, který je v kauze obžalován spolu s dalšími jedenácti lidmi, včetně podnikatelů Jaroslava Veselého a Vlastimila Maxy, šéfa NWDC.

Podle zjištění listu se do obžaloby dostala i méně známá část příběhu, kdy společnost NWDC poslala dalších 116 milionů na účty dalších firem v Česku, které prý neměly s ozvučením ani IT službami nic společného. Například jedna z firem se zabývala lesnictvím. Zástupci těchto firem, kteří jsou také obžalováni, z kont vybírali peníze v hotovosti. Vyšetřovatelům se prý nepodařilo vypátrat, u koho zmíněných 116 milionů nakonec skončilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…