Kdo může, tak z nemocnice uteče, znělo u Moravce. Náměstkyně Teska Arnoštová chce nastavovat síť

08.10.2017 15:28

Hosty druhé části Otázek Václava Moravce na ČT24 dnes byli náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), jeho předchůdce Leoš Heger (TOP 09) a stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM). Politici diskutovali o kvalitě i dostupnosti zdravotní péče, nedostatku personálu i protestech ambulantních lékařů.

Kdo může, tak z nemocnice uteče, znělo u Moravce. Náměstkyně Teska Arnoštová chce nastavovat síť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda TOP 09 Leoš Heger

Deset tisíc lékařů se má v úterý zapojit do protestu proti elektronické evidenci tržeb i elektronickým receptům. Vadí jim také to, že politici přidávají především nemocnicím. „Je třeba říct, že úhradová vyhláška bude procházet poradou vedení,“ zmínila v této souvislosti Teska Arnoštová. Protest lékařů tak vnímá jako účinný nátlak. Zároveň však popřela, že by bez tohoto nátlaku k diskusi nedošlo a ambulantní specialisté by byli zanedbáváni.

„Dříve, než je vydána úhradová vyhláška, si zdravotní pojišťovny dohadují jednotlivé segmenty. Nemocniční péče často supluje práci jak ambulantních specialistů, tak praktických lékařů, s tím musím souhlasit,“ podotkla pak Marková. „Na druhou stranu pak máme nemocniční péči přebujelou,“ dodala se slovy, že úterní protest je zcela jistě namístě, aby se upozornilo na problém.

„Parte, podobně jako byly černé sanitky, je nevkusné ukazovat ve zdravotnictví,“ vyjádřil se nejprve k podobě protestu Heger. „Ve zdravotnictví poté, co současná vláda zrušila všechny poplatky, tak chybějí ty malé čtyři miliardy každým rokem. Ale to jistě není ta hlavní příčina. Druhou věc, kterou bych řekl jako pravicový politik, je, že ve zdravotnictví funguje trh práce. V nemocnicích jsou podmínky horší, a kde mohou, tak odtamtud utečou,“ sdělil Heger. „Pokud vím, tak praktických lékařů chybějí jednotky, zatímco únik lékařů z nemocnic je masivní,“ dodal exministr.

„U nás je zhruba 41 tisíc lékařů na úvazky. Přes 20 tisíc lékařů je v ambulancích. Většina lékařů je v ambulantním sektoru,“ vypočetla pak Lenka Teska Arnoštová. „Praktičtí lékaři také často nevykonávají pohotovostní službu, kterou vykonává kraj. Takže dnes je tady otázka nastavení sítě,“ dodala. 

Marková se pak pozastavila nad počtem praktických lékařů na vesnicích a městech, kdy teoreticky hrozí vzhledem k věku praktických lékařů, že nebude možné zajistit dostatečné pokrytí území praktickými lékaři. „Je to jedna z věcí, o které je třeba hovořit. Zdravotnictví je tady podfinancované,“ dodala Marková. „Problému se dlouhodobě nevěnovala pozornost a vzhledem ke skončení praktiků kvůli věku může nastat problém. A u stomatologů to už tak je,“ sdělila Marková.

„Tím, že lékaři nedůvěřují vyšetřením svým kolegům, často se tato vyšetření opakují. Ten systém je třeba změnit,“ řekla také komunistická poslankyně Marková. „Je potřeba nastavit platby tak, aby jakýkoliv lékař za výkon, který odevzdá, dostal zaplaceno. Když dostanou peníze, které potřebují...,“ poznamenala. Heger se pak domnívá, že o posty praktických lékařů je u mladých lidí zájem. 

Řeč přišla i na EET, kdy Heger považuje zavedení EET za absurdní. „To je absolutní výsměch,“ sdělil Heger. „Moje výhrada k této věci je, že většina příjmů v ordinaci lékaře je bankovními účty, takže pro mě je to nadbytečné,“ zmínila Marková s tím, že je k ničemu, aby se EET u lékařů zavádělao. 

Teska Arnoštová se domnívá, že by se měl nastavit valorizační mechanismus. „Každý má právo na zdraví a zdravotní péči,“ sdělila náměstkyně ministryně zdravotnictví následně. „Sociální demokracie, doufám, udělá takovou poslaneckou iniciativu, aby valorizační mechanismus byl zakotven do právní úpravy,“ sdělila Arnoštová. 

Závěrem se diskutující vyjádřili k tomu, jak navýšit soukromé zdroje. „To, že zdravotnictví je zadarmo, je mýtus. Až budou naši zaměstnanci mít takové platy jako v Německu, tak se pojďme bavit o spoluúčasti,“ sdělila náměstkyně Arnoštová. Neobává se však toho, že by kvalita zdravotnictví šla dolů. „Hledáme prostředky i v rámci efektivizace ve zdravotnictví, elektronizace ve zdravotnictví,“ podotkla také náměstkyně. 

„Strašně mě zlobí, že se o poplatcích a nadstandardech mluví jako o nějakém zlu v chudinské zemi,“ podotkl k problému Heger. „Není pravda, že není možné navýšit ty zdroje. Dají-li voliči více hlasů levici, můžeme navýšit zdroje,“ domnívá se závěrem Marková, jež se rozčílila, že se nedostala ke slovu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…