Kdo nebude mít dost žen na kandidátce, dostane méně peněz. Chovanec přitvrzuje Dienstbierův návrh

25.07.2014 8:13

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se rozhodl dostat na kandidátní listiny mnohem více žen. Už ve čtvrtek poslal do připomínkového řízení návrh změny volebního zákona, jímž chce zavést povinnou kvótu žen, a to třetinu na každé kandidátce. Právo píše, že ženy by musely být podle zákona i na předních místech kandidátky a neposlušné strany by měly být potrestány snížením příspěvku na mandát až o třicet procent.

Kdo nebude mít dost žen na kandidátce, dostane méně peněz. Chovanec přitvrzuje Dienstbierův návrh
Foto: red
Popisek: Milan Chovanec

Strany dosud dostávají za každý poslanecký mandát každoročně 855 tisíc Kč. Nově by se příspěvek při absenci předepsaného podílu žen zkrátil na 598 500 Kč. Pro volby do krajských zastupitelstev by se příspěvek snížil z 237 500 na 166 250 korun.

Kdyby zákon platil už teď, strany by prý přišly o miliony ročně. V posledních sněmovních volbách Chovancovu podmínku podle Práva nesplnila ani jedna z nich. Například sociální demokraté by se svými padesáti mandáty přišli každoročně o 12,8 milionu korun. ANO, jež má o tři poslance méně, by nedostalo 12 milionů, KSČM s 33 křesly by přišla o 8,5 milionu a TOP 09 s 26 poslanci o 6,7 milionu. Vyčíslilo to Právo.

„Vzhledem k tomu, že se ukazuje, že ani za poslední roky demokratického vývoje nedospěla česká politická kultura k atmosféře otevřené větší participaci žen, vede cesta přes navrhovanou legislativu,“ zdůvodnilo vnitro svůj záměr. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) už dřív argumentoval: „Jestliže stanovíte kandidátky z hlediska rovnoměrnějšího zastoupení žen, tak to nemá smysl bez sankce.“

Pro jistotu se hovoří o druhém pohlaví

Jak si tedy Chovanec představuje nové řešení? Ženy by prý musely tvořit v seznamech třetinu. Ale, co víc: Žena by podle informací Práva musela být zastoupena v každé trojici, a navíc by musela být i na jednom z prvních dvou míst na listině. Ministerstvo chce totiž předejít tomu, aby strany nasadily na volitelná místa muže, zatímco ženami by listiny jen doplnily kdesi na zadních pozicích.

Aby ministrův návrh byl genderově vyvážený, navrhuje do zákona nikoli výslovnou výhodu ženám, ale hovoří v něm „o druhém pohlaví“. Kdyby náhodou některá ze stran chtěla mít kandidátku plnou žen, tak by třetinu museli naopak tvořit muži.

V politice chybí chlapi

Podle Práva však Chovancův návrh nemá dobré vyhlídky. Postavilo se proti němu ANO, pravicová opozice i komunisté. „Jsem odpůrcem jakékoli diskriminace, tedy i pozitivní,“ řekl Právu místopředseda strany a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jestli by někoho měly kvóty urazit, tak právě ženy. Navíc si nemyslím, že akutní problém v politice je nedostatek žen. Domnívám se, že akutní problém je nedostatek chlapů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…