Kdo nevěří bankám, investovat může teď i do piva. Nikoli ale v hospodě...

12.01.2014 17:15

V naší zemi piva převládají z tohoto nápoje na trhu jednoznačně světlé výčepní druhy. Pivovary všech velikostí však představují nová piva speciální. Pivovar Starobrno představil první pivo z průmyslové velkovýroby u nás, jež je vhodné k archivování.

Kdo nevěří bankám, investovat může teď i do piva. Nikoli ale v hospodě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Archivní pivo Reserva 2013 je uvařeno ze tří druhů moravského sladu a tršického chmele. Jde o důkaz toho, že se na Moravě rodí nejen skvělé víno, ale také ten nejlepší ječmen pro výrobu pivovarského sladu na světě, věří Milan Schramm, vrchní sládek a ředitel pivovaru Starobrno. Na specialitu upozornil internetový deník Aktuálně.cz.

V případě Reservy 2013 se jedná o osmnáctistupňový speciál s osmi procenty obsahu alkoholu, barvy syté a tmavé s tóny koňaku. Třičtvrtělitrová láhev je uzavřena champaign korkovým uzávěrem a prodávána v dárkové papírové krabici. Láhev by měla být k mání za maloobchodní cenu jednoho sta korun.

Archivování piva není rozšířená záležitost. U nás se jí věnuje jen nemnoho nadšenců. „Před několika lety jsme v bývalé zemědělské usedlosti vybudovali archiv v krásném sklepě. Nyní je v něm několik stovek lahví," cituje deník Karla Nečada, vrchního archiváře nejmenovaného archivu z vysočinské dědiny.

Tajnosti archivování

Část uložených láhví je samozřejmě určena k prodeji. „Na uživení to zatím rozhodně není. Pořádáme ale ochutnávky, vždy tak jednu za čtvrt roku a po nich si jejich účastníci vždy nějakou láhev s sebou odnesou," vysvětluje Nečada.

Archivní piva mají tradici ku příkladu v Belgii. K zrání se hodí piva tmavá nebo s větším množstvím barvících a karamelových sladů. Naopak piva světlá skladováním chuť ztrácí. Nejvíce archivních piv se uchovává po dobu do tří let. Ale jsou druhy, které je záhodno uchovávat mnohem déle. Třeba až deset let. S věkem samozřejmě vzrůstá i cena, až desetkráte, uvádí archivář Nečada.

V nabídce je však možné objevit i piva stoletá. Pivo v lahvích se archivuje na temném a suchém místě se stabilní teplotou mezi jedenácti až čtrnácti stupni Celsia, tady nejlépe sklepě, láhve při archivování musí stát, aby se pivní kvasnice držely u dna.

To, jak výhodná investice k uložení peněz to bude, ukáže ale čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…