Klausův Jakl setřel Lenku Bradáčovou. Mimo jiné za Ratha

01.08.2013 12:44

Poradce bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl sledoval TV a v ní rozhovor vrchní zástupkyně Lenky Bradáčové. Zarazilo ho, jak mylně používá termín „hodnotově neutrální“. Z kontextu, jak jej používá, usuzuje, že paní Bradáčová nemá úctu ke spravedlnosti a lidské důstojnosti.

Klausův Jakl setřel Lenku Bradáčovou. Mimo jiné za Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Ladislav Jakl zveřejnil svůj komentář na serveru Prvnízprávy.cz a jak již bylo řečeno, napsal jej v reakci na pořad Události v ČT. Tam Lenka Bradáčová na otázku, co říká vlně negativních ohlasů na práci státních zástupců při svržení Nečasovy vlády, prý odvětila, že u lidí, kteří nejsou hodnotově neutrální, ji to nepřekvapuje a bere to jako jistou součást sebeobhajoby, zatímco u lidí hodnotově neutrálních ji to mrzí, protože ti by prý měli být objektivnější.

Jenže Ladislava Jakla odpověď s použitým pojmem zaskočila. „Patřím mezi lidi, kteří docela zamrkali, protože užívat obrat 'hodnotově neutrální' v této souvislosti je přinejmenším projevem popletenosti, možná ale spíše dokonalého chaosu v hlavě a asi i v hodnotách,“ myslí si někdejší tajemník prezidenta Klause.

Celý komentář Ladislava Jakla ZDE

Jakl dále uvádí, že možná chtěla říct „nezainteresovaný“ nebo „zájmově neutrální“.  Nebo podle komentátora snad jednoduše jen „neutrální v této kauze“. „Jenže kdesi zaslechla, že existuje obrat 'hodnotově neutrální', chtěla vypadat sofistikovaně, a tak ho použila v úplně nesmyslné souvislosti.“

Ladislav Jakl dále vysvětluje, že člověk být hodnotově neutrální nemůže. Přinejmenším má prý vztah k hodnotě zásadní, ke svému životu. S jistou nadsázkou bychom prý mohli za „hodnotově neutrálního“ považovat člověka lhostejného k základním společenským hodnotám, jako je vlastenectví, altruismus, láska, vztah k rodině, empatie, přátelství, tradice, svoboda, lidská důstojnost. „Ale pro tyhle lidi spíše použijeme prostě označení 'lhostejný',“ uvádí Jakl.

Pokud není proti Rathovi dost důkazů, neměl být zatčen

To, že Lenka Bradáčová použila nevhodně obrat „hodnotově neutrální“, není podle Jakla prkotina. „Podle mne by člověka, který má takový chaos v pojmech, neměli vůbec vzít na vysokou školu humanitního směru, natož ho nechat absolvovat, natož ho udělat státním zástupcem, natož z něj udělat vysokého funkcionáře zastupitelství. Takový chaos v pojmech totiž naznačuje i chaos v hodnotách. Kdoví, jaký má paní Bradáčová vztah třeba k lidské důstojnosti a spravedlnosti,“ píše Jakl v komentáři.

Jakl připomíná zatčení Davida Ratha, které podle něj proběhlo s velkým mediálním ohňostrojem, a to už před rokem a půl. Jakl je rozhořčen tím, že ani po tak dlouhé době nedošlo k soudu. Podle něj vše naznačuje, že ani při zatčení, ani nyní, nemají dost důkazů.  „Buď jich měli dost, a pak už měl mít Rath aspoň rok po řádném soudu, nebo neměli, musejí vyšetřovat dál a dál, ale pak ho neměli nárok loni zavírat,“ píše Jakl.

„Ne, podle mne paní Bradáčová nemá úctu ke spravedlnosti a lidské důstojnosti. A to vůbec neříkám jako výrok hodnotově neutrální,“ uzavírá Jakl svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…