Klausův právník šokoval: Možná by Klaus mohl být příští premiér

07.08.2013 10:32

Server Prvnízprávy.cz přinesl rozhovor s právníkem Jaroslavem Kubou. Ten dlouhé roky radil prezidentu Václavu Klausovi a nyní okomentoval nejnovější dění v oblastech justice a politiky, které se nyní až nečekaně prolínají. A k tomu přidal spekulaci, kdo by také mohl být pověřen v příštím pokusu sestavením vlády.

Klausův právník šokoval: Možná by Klaus mohl být příští premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus

Právník Jaroslav Kuba se ze všech událostí posledních dní pozastavil především nad schůzkou prezidenta Zemana se státním zástupcem Ištvanem. „Z prezidentových pravomocí plyne, že by měl ve vnitrostátní sféře oficiálně přijímat jen subjekty na úrovni ústavních činitelů. Olomoucký vrchní státní zástupce mezi ně nepatří,“ prohlašuje Kuba s tím, že prezidentův krok by se dal pochopit jen v případě, že by chtěl Ištvanovi například předat některé důkazní materiály.

Podle Kuby vůbec nelze vyloučit, že by taková možnost mohla nastat. V médiích je prý dokonce „zmíněna součinnost Kanceláře prezidenta republiky při vyšetřování amnestie“. Proto je prý možné, že je zájmem prezidentské kanceláře amnestii vyšetřit.

„Když by byl Václav Klaus v souvislosti s amnestií očištěn od všelijakých podezření, byl by opět v politice použitelný. S určitou nadsázkou říkám, že by se mohl hodit i jeho nástupci pro druhý pokus o sestavení vlády,“ spekuluje právník, který dlouhé roky působil jako poradce právě u Václava Klause.

Pak si zaspekuloval dokonce o tom, že tuto alternativu mohli plánovat prezident Zeman se zastupujícím předsedou ODS Martinem Kubou při jeho návštěvě v Lánech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …