Kobra začala kousat. Daňový útvar objevil únik za 330 milionů

19.12.2014 18:26

Podvody s textilem z Číny a z něho plynoucí daňové úniky odhalila Daňová Kobra, speciální útvar, který se zaměřuje právě na podvody s krácením daní. Tři Čechy a pět cizinců policisté obvinili z účasti na zločinecké skupině a z daňových úniků v hodnotě 330 milionů korun.

Kobra začala kousat. Daňový útvar objevil únik za 330 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Trojice cizinců za účasti pěti Čechů a 19 společností sídlících převážně v Praze dovážela zboží z Číny, zejména textilní a průmyslové, v několika případech také potraviny.

Podle informací serveru Lidovky.cz po proclení zboží na území ČR deklarovala jeho export na Slovensko a uplatnila nárok na odpočet daně. Zboží však ve skutečnosti šlo do jiných států. Novinářům to řekli představitelé policie, finančního ředitelství a celníků.

Česko tak de facto sloužilo jen jako vstupní brána do Evropy

„Česká republika byla pouze zemí, která byla určena k proclení, zde byly založeny účelové společnosti. Nicméně zboží bylo určeno na jiné trhy, především pro země EU. Česká republika byla jen bránou nelegálního zboží do celé Evropy,“ citují Lidovky.cz Jiřího Žežulku z Generálního finančního ředitelství. Podle jeho slov šlo o největší zásah proti daňovým mafiím v Česku.

Organizovaná skupina na sebe upozornila prý už vloni. Finanční úřad narazil při daňové kontrole u firmy, která do Česka dovážela velké množství textilu z Číny, na nesrovnalosti. Zboží sice přes přístav v Hamburku do tuzemska dorazilo, deklarovaný přesun na Slovensko už byl ale pouze papírový. Místo toho zboží skupina prodávala do Německa, Španělska, Francie, Nizozemí, Itálie nebo Turecka. Česko tak de facto sloužilo jen jako vstupní brána do Evropy.

Stíhaným hrozí za účast na organizované zločinecké skupině a zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby až desetileté vězení. Čtyři z osmi stíhaných osob jsou ve vazbě. Podle Žežulky šlo o vysoce organizovanou skupinu, někteří se starali o vyclení zboží, jiní sháněli takzvané „bílé koně", další se starali o placení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…