Kolem Komunitního centra Prádelna se vytvořila skutečná komunita, pochvaluje si místostarosta. A další se prý stále přidávají

13.06.2014 10:33

Již druhým rokem je součástí Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 i Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici 38a. Dle dosavadních výsledků funguje toto propojení k oboustranné spokojenosti a Komunitní centrum Prádelna se za tu dobu stalo skutečným centrem především seniorských aktivit, jichž nabízí opravdu širokou škálu. Stranou však nezůstávají ani volnočasové aktivity pro děti a mládež, což dokazují pravidelné úspěchy dětí z centra ve filmové soutěži žáků základních škol Antifetfest nebo umístění taneční skupiny Dance Dreams na různých soutěžích.

Kolem Komunitního centra Prádelna se vytvořila skutečná komunita, pochvaluje si místostarosta. A další se prý stále přidávají
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

„Naším cílem bylo vytvořit multifunkční komunikační prostor pro veřejnost především z Prahy 5 nabízející sociálně rehabilitační služby a volnočasové aktivity pro seniory, program pro děti a mládež i kulturně společenské aktivity pro nejširší veřejnost. V podtextu skoro všech činností bylo iniciovat přirozené setkávání lidí napříč věkovým, společenským i sociálním spektrem a poskytnout návštěvníkům možnost komunikace, sociální interakce, poznávání sebe i druhých, vzdělávání či sportovního vyžití. A to se nám dle ohlasů návštěvníků daří,“ říká zástupce starosty MČ Praha 5, JUDr. Petr Lachnit.

Jeho slova potvrzují nejen rozličná ocenění, která Komunitní centrum Prádelna a především tamní Klub SENzačních SENiorů získal, jako např. 1. místo v kategorii klubů v soutěži Senior roku 2013 vyhlášené Nadací Charty 77 nebo zařazení do katalogu mezinárodního projektu PLAS coby Příklad dobré praxe, ale především konkrétní dění v komunitním centru. V současnosti zde probíhají pravidelné kurzy práce s PC a digitální technikou, kurzy angličtiny pro začátečníky i konverzace pro pokročilé, dvakrát týdně zde senioři hrají stolní tenis, setkávají se v rámci tzv. iKavárny, kde naleznou pomoc s digitální technikou, ale také prostor pro posezení a přátelské popovídání. Schází se zde klub stolních her Pegas, trénují dokonce dva seniorské taneční soubory – Marietta a Variace, každou středu zde probíhá gymnastika pro seniory pod vedením zkušené lektorky. Do těchto pravidelných aktivit se týdně zapojí na dvě stě seniorů. Kromě toho se senioři zúčastňují výtvarných dílen a workshopů, fotografických a vzdělávacích seminářů, besed, společenských večerů, koncertů a celkově se stali nedílnou a významnou součástí Komunitního centra Prádelna. Důležitá je i skutečnost, že sami aktivně spoluvytvářejí program pro sebe a dokonce se podílejí na přípravě některých akcí pro veřejnost. Zároveň se zde setkávají s věkově odlišnými skupinami a dochází tak k vzájemnému propojování a participaci na společném dění.

Výrazné, aktivní a zvídavé osobnosti, pro které není věk limitujícím faktorem

JUDr. Petr Lachnit upřesňuje: „Senioři z Komunitního centra Prádelna jsou výrazné, aktivní a zvídavé osobnosti, pro které není věk limitujícím faktorem, nýbrž příležitostí uplatnit získané životní zkušenosti a dále se vzdělávat. Mají touhu žít stále aktivní život, být přínosem současné společnosti, zapojovat se do dění ve svém okolí a bez předsudků přistupovat ke všemu novému. Díky tomu v Komunitním centru Prádelna panuje velmi příjemná, takřka `rodinná atmosféra`. K tomu jistě přispívá i skutečnost, že veškeré zmiňované aktivity pro seniory jsou zdarma.“

Na prázdninové měsíce je každoročně připraven program „Léto s Komunitním centrem Prádelna“, jehož součástí jsou kromě aktivit přímo v komunitním centru jako např. iKavárna, sportovní vyžití - herna stolního tenisu, pétanque, filmové večery atd., velmi oblíbené jednodenní poznávací výlety mimo Prahu.

Bohatý program na léto

Dokonce i Galerie Prádelna, jež tvoří součást komunitního centra, připravila na letní měsíce nové výstavy a jejich vernisáže. Tudíž i během léta si každý může vybrat dle svých preferencí a pravděpodobně nalezne něco jemu blízkého.

Mimo dominujících aktivit pro seniory Komunitní centrum Prádelna nabízí také program pro děti a mládež. K němu patří kromě zmiňovaných tanečních souborů také výtvarné dílny pro děti, audio/video workshopy nebo tradiční příměstský tábor v Komunitním centru Prádelna, jenž se bude letos konat již po několikáté a jehož součástí je kromě programu přímo v centru také celodenní výlet mimo Prahu, vycházky za památkami a kulturou hlavního města nebo noční bojová hra. Děti zúčastňující se po celý rok programu v komunitním centru se zde zároveň potkávají s dalšími návštěvníky, což znatelně přispívá k přirozenému odbourávání předsudků a zvyšovaní tolerance vůči jakýmkoliv odlišnostem.

Pro děti a mládež je také především určena nově otevřená „pobočka“ Komunitní centrum Prádelna - Klub Královská louka nedaleko Smíchovského nádraží. Některé kurzy pro seniory, například práce s počítačem či workshopy výtvarných technik, se však odehrávají i tam.

„Myslím, že se kolem Komunitního centra Prádelna vytvořila skutečná komunita především ze seniorů Prahy 5, další se přidávají a s nimi přicházejí nové podněty a nápady. Stále zůstává naší prioritou aktivní účast na takřka veškerém dění, která přispívá k pojetí činnosti komunitního centra jako projektu, za kterým si stojí sami účastníci, a tudíž představuje skutečně přirozenou, moderní formu fungování. To přitahuje právě ony zmiňované, v dobrém slova smyslu aktivní jedince, kterým nestačí pasivní konzumace standardní nabídky podobných zařízení. Každý člověk je unikát a zároveň se může stát významným a obohacujícím příspěvkem v rámci společenství. U nás v Komunitním centru Prádelna se můžete vzdělávat, sportovat, zazpívat si v rámci pravidelných hudebních setkání, zapojit se do tréninků tanečních skupin, zúčastnit se vernisáže výstavy, přednášky, workshopu, koncertu, nebo si jenom tak posedět u kávy a seznámit se či popovídat si s ostatními. Takto by podle mne mělo fungovat moderní komunitní centrum v současnosti,“ dodává místostarosta Lachnit.

Můžete-li, neváhejte Komunitní centrum Prádelna navštívit, případně veškeré aktuální informace o programu naleznete na webových stránkách www.kcpradelna.cz. Komunitní centrum Prádelna také nabízí možnost pronajmout si prostory pro svoje vlastní aktivity za velmi příznivých podmínek. Hledáte-li tedy prostor pro realizaci svého nápadu, místo na trénink své skupiny, prezentaci své činnosti, schůzi obyvatel domu apod., zkuste zvážit i tuto možnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…