Komentátor Doležal převzal cenu a promluvil o současném omezování svobody projevu

01.06.2014 19:46

Jako citelně omezující svobodu projevu vnímá dnešní dobu literární kritik, politický komentátor, publicista a vysokoškolský učitel Bohumil Doležal. Podle něj jsou omezení cítit v maličkostech a detailech a trpí tím veřejná diskuse v zemi, jež byla od roku 1990 do roku 2013 svobodná. Doležal to řekl novinářům poté, co v Plzni převzal Cenu 1. června za trvalou obhajobu a prosazování principů demokracie a lidských práv a svobod.

Komentátor Doležal převzal cenu a promluvil o současném omezování svobody projevu
Foto: Reflex
Popisek: Titulka Reflexu s Andrejem Babišem

„Ta doba, která přichází teď, je o hodně hnusnější, než co jsem zažil. Je to ale ještě pořád lepší než za Husáka," řekl Bohumil Doležal. Podle něj omezení svobody projevu nespočívá jen v tom, že by člověku zakazovali psát, ale že se mu do určitých médií psát příčí.

Doležal loni ukončil spolupráci s Mladou frontou Dnes a Lidovými novinami, když Andrej Babiš koupil společnost Mafra, která oba listy vydává. Po poslední změně šéfredaktora Reflexu nepíše už ani tam. Čtenáři jeho názory najdou na jeho internetovém zápisníku Události, v Revolver Revue a na serveru Echo 24.

„Bohumil Doležal více než 50 let pěstuje kritické myšlení o literatuře a politice. Vyniká odvahou zaujímat jasné a vyhraněné postoje. My, jeho čtenáři, s ním nemusíme vždy souhlasit, přesto nám prokazuje neocenitelnou službu, ukazuje nám naši vlastní nevěcnost, rozplizlost myšlení i ustrašenou či mazanou neochotu zaujmout jasný postoj," uvedl při udílení ceny primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Doležal řekl, že za významné ve svém životě považuje hlavně působení v literárním časopise Tvář, jenž vycházel v 60. letech, a pak působení v Demokratické iniciativě, nezávislé skupině z let 1987 až 1989, která podle něj představovala v disentu jakousi alternativu k Havlově koncepci 'nepolitické politiky'. „Cen jsem za svůj život moc nepobral, zvláště ne v České republice. Je to druhá. Člověk se bez toho obejde, ale když ji dostane, je to signál, že nebyl na světě zbytečně," dodal.

Doležal se narodil 17. ledna 1940, vystudoval Univerzitu Karlovu, byl redaktorem vydavatelství Československý spisovatel, působil v Tváři do jejího zákazu na podzim 1969. Poté pracoval dvě desetiletí jako dělník. V roce 1977 podepsal Chartu 77. Po revoluci se aktivně angažoval v politice a veřejném životě, pravidelně komentuje politické dění. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…