Komentátorka vybízí diváky, aby se nedívali na hokej. Kvůli lidským právům v Bělorusku

12.05.2014 18:10

Mistrovství světa v hokeji se letos odehrává v Bělorusku, kde vládne autoritativní režim prezidenta Alexandra Lukašenka. Komentátorka serveru iDnes.cz Michaela Černá ve svém článku uvádí, proč by fanoušci neměli hokej sledovat.

Komentátorka vybízí diváky, aby se nedívali na hokej. Kvůli lidským právům v Bělorusku
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Podle autorky článku „Proč nesledovat hokejový šampionát?“ tvrdí, že o vítězi je jasno už předem. Připomíná, že chléb a hry využívali diktátoři už v minulosti. „Celkem laciné body za popularitu tak u národa sbíral Hitler s olympiádou v Berlíně, jako výkladní skříň socialismu využívali sport s oblibou i českoslovenští komunisté. Vždyť čím jiným než idealistickou propagandou byly megalomanské spartakiády na Strahově?“ ptá se Černá.

Souvislosti řeší málokterý ze sportovních fanoušků a asi nikdo z hokejistů

S odstupem času působí snahy diktátorských režimů o pořádání sportovních her průhledně až lacině. Přesto i dnes, poučeni historií, jim lidé sedají na lep.

„Souvislosti a pozvolné rozšiřování mocenských vlivů řeší málokterý z fanoušků a asi nikdo z hokejistů na ledě. V Bělorusku přitom nejde o nenápadné získávání sympatií. Těsně před startem mistrovství nechal Alexandr Lukašenko pozatýkat několik desítek opozičních aktivistů, přidali se k dalším, kteří už v táborech se zostřeným režimem jsou. Děsivá svědectví z běloruských vězení jsou obecně známá a dostupná,“ připomíná komentátorka.

Celý článek ZDE

Mistrovství v hokeji podle ní přispívá k legitimizaci běloruských poměrů a k upevnění pozice Lukašenka.

Proč ČT nevysílá kritické dokumenty o Bělorusku?

Černá uvádí, že sportovce většinou politika nezajímá. I trenér českého hokeje prohlásil, že mužstvo ČR jede hrát hokej. Prý to nezajímá ani média. Podle Černé by se mohla Česká televize zastat lidských práv a vedle sportovních přenosů odvysílat také dokument o politické situaci v Bělorusku. Zatím se toho ujala jen česká pobočka Amnesty International.

Myšlenka odpolitizovaného sportu neznamená, že nezáleží na tom, kde se zápasy konají

Sportovní organizace rovněž nehledí na politiku. Jde jim především o byznys. „Když se nemůžeme spolehnout na sportovní instituce a ani na naše hrdiny na ledě, měli bychom aspoň my dát najevo, že myšlenka odpolitizovaného sportu vůbec neznamená, že nezáleží na tom, kde se zápasy konají,“ vyzvala Černá všechny fanoušky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…