Komunisté opět navrhli zavedení majetkových přiznání

25.06.2014 13:37

Opoziční KSČM opět navrhla zavést majetková přiznání. Lidé by podle předlohy museli přiznat majetek v hodnotě nad deset milionů korun, firmy nad 30 milionů korun. Majetek pořízený z nezdaněných peněz by úřady podle návrhu zdanily sto procenty a podaly by podnět policii.

Komunisté opět navrhli zavedení majetkových přiznání
Foto: Daniela Černá
Popisek: Volební hesla KSČM

Norma vychází z předchozích předloh KSČM, komunistům se je ale nepodařilo ve sněmovně prosadit.

„Navrhovaná právní úprava by tak měla zaplnit vzniklou mezeru v právním řádu v oblasti správy daní a omezit daňové úniky, popřípadě jim zcela zamezit," píšou autoři v důvodové zprávě. Předpokládají, že naplňování zákona by si vyžádalo náklady do šesti milionů korun.

Firmy a bohatí by museli dávat přiznání pravidelně

Bohatší lidé a firmy by museli podávat přiznání pravidelně, pokud by předloha platila, poprvé by to bylo příští rok. V případě, že by tak neučinili, hrozila by jim podle předlohy až milionová pokuta.

Navrhovaná stoprocentní daň by měla být podle předkladatelů účinnou hrozbou proti legalizaci nezákonně získaných peněz. Do přiznání by se nezahrnovaly například osobní movité věci kromě vozidel, lodí a letadel, obvyklé vybavení domácností a dědictví. Předloha stanoví také způsob oceňování majetku včetně zahraničního.

Návrh zákona nejprve posoudí vláda, poté o něm rozhodnou zákonodárci. Kabinet se zavázal podat vlastní verzi majetkových přiznání. Projednat by ji měl podle dřívějších informací v září. O zavedení přiznání v minulosti neúspěšně usilovala vedle KSČM i vládní ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…