Koskuba vtipkoval o Drábkovi a Američanech. Kubera prozradil, jak vybírají poplatky v Teplicích

20.07.2014 8:36

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného názorového spektra v pravidelné názorové aréně komentářů událostí posledních dnů pro ParlamentníListy.cz. Senátor ODS Jaroslav Kubera proti poslanci ČSSD Jiřímu Koskubovi tentokrát na téma daňové ráje, daně v Česku a alarmující ekonomické zprávy ze zámoří.

Koskuba vtipkoval o Drábkovi a Američanech. Kubera prozradil, jak vybírají poplatky v Teplicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

Nejen tenistka Petra Kvitová, ale především 13 tisíc českých firem má své sídlo v některém z daňových rájů. Každoročně jich přitom přibývá několik stovek. Současná vládní koalice prý na schůzi Poslanecké sněmovny přichází však s takovými změnami v daňové oblasti, které trend přemísťování lidí a firem do daňových rájů může posílit. Jak se na tento názor dívají oba ParlamentnímiListy.cz pravidelně oslovovaní muži?

„Zklamu vás. Podnikání, daně a finance nejsou zrovinka má silná stránka. Na to jsem moc obyčejný člověk. Navíc po celičký život pouhý zaměstnanec, který daně pouze poslušně solí. Kdybych tomu tak dobře rozuměl, asi bych se nyní v horkých letních dnech nepotil někde v nemocnici. Natož na úmorných mimořádných schůzích ve sněmovně.  Pravděpodobně by mne můj malý tryskáč zanesl na nějaký ostrov, odkud bych brázdil s vlastní jachtou pod vlajkou toho kterého daňového ráje exotická moře,“ předeslal Jiří Koskuba. Poté však již přešel na vážnou notu.

„Bez daní žádný stát fungovat nemůže. Je-li jich však moc, pak dosti obtížně v něm zase mohou fungovat jeho občané. Upřímně řečeno, kdo by je platil rád? Navíc za situace, kdy je jich čím dál více. Přímých, nepřímých i skrytých. A stát má přitom pořád málo! Nestačí-li to, ještě vám pan gubernátor ČNB devalvuje korunu. Je to jako v Pyšné princezně. Tam pan Hlinomaz, coby krutý výběrčí, opakovaně daně i z chudého uhlíře vytloukl. Ale stejně ke králi žádné zlaťáky nedoputovaly. Nepřipomíná vám to, čistě náhodou, něco? Jak je jenom tato slavná filmová pohádka nadčasová. S jediným rozdílem, pohádka končí dobře. Dokud stát skutečně nebude daně vybrané navíc z poctivé práce či činností dobře spravovat, nebudou je ani ti poctiví lidé platit s nadšením. Navíc další a ještě vyšší.  Zvláště když je zřejmé, že se zase jenom rozkradly, rozfrcaly, prošustrovaly. O to méně to lze čekat od lidí a společností, kde se točí opravdu velké prachy. Navíc zhusta původu dosti pochybného. Proto vůbec vznikly daňové ráje,“ konstatoval sociálnědemokratický poslanec.

Není to jen český problém, upozorňuje Koskuba

A tak - jak se rozvírají nůžky mezi příjmy „obyčejných“ a úzkého kruhu „vyvolených“ – vzkvétají tyto ráje prý čím dál více. „Nemyslím si však, že je to jenom čistě český problém. A těžko s tím někdo něco zásadního udělá.  Nejen tady doma, byť, ve vší úctě, nový pan ministr financí tomuto problému jistě rozumí. Ale ani jinde ve světě. Možná by to šlo, kdyby se chtělo. Ale ono se moc nechce. Mnohdy totiž ti, co o tom rozhodují, jsou dosti úzce napojeni právě na ty, co daňové ráje potřebují. Na rozdíl od nás prosťáčků. Nemyslím si proto, že se na tom hned tak něco změní. Do uhlířovy chalupy je pro prašule přeci jenom blíže než někam do haciendy v Karibiku. Bohužel,“ uzavřel první téma Koskuba.

DALŚÍ KOMENTÁŘE KOSKUBY A KUBERY ČTĚTE ZDE

Kuberu by spíš zajímalo, kdo dohlíží a zda vůbec, na to, kolik dnů se ti lidé v Monaku skutečně pohybují

Senátor Jaroslav Kubera se domnívá, že by Češi a zřejmě i další Evropané nevyužívali daňových rájů, pokud by byly daně nastaveny přiměřeně a byly využívány efektivně. „Jinak by se nedělo to, že by tolik lidí odcházelo do míst, kde daně platit nemusejí. Na druhou stranu by mě velmi zajímalo, zda ti, co mají v Monaku svůj trvalý pobyt kvůli daním, procházejí také kontrolami ze strany monackých úřadů. Hlavně tedy, zda se kontroluje to, kolik dnů na území Monaka v roce skutečně jsou. Pokud mám správnou informaci, mělo by to být něco kolem 183 dní – možná tedy, že by tímto směrem měly naše instituce vyvinout tlak nebo jen zvědavost, zda na to někdo dohlíží,“ poznamenal Kubera.

Podle něj je obecně situace v ekonomice zoufalá. Jak u nás, tak ve světě roste astronomický dluh, který nikdy už nebude možné splatit. „Pak se obávám, že by mohlo dojít k naplnění scénáře, kdy jedině válka by vyřešila vztahy věřitelů a dlužníků – což je děsivé. Stále by přitom existovala cesta, jak ty poměry zvrátit - například odpuštění úroků. Konečné ztráty by dle mého byly nakonec daleko přijatelnější,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera s tím, že samozřejmě v menším měřítku, ale přesto má zkušenosti s úspěšností takového opatření z Teplic, kde působí jako primátor.

Kubera: Odpustit úroky by byla cesta z pekla ven

„Když nám dlužil někdo deset tisíc za zábor za stánek, vymáhalo se to řadu let – než proběhly soudy, vyšplhala se kvůli úrokům a penále dlužná částka z deseti třeba na 180 tisíc. Dali jsme těm dlužníkům šanci, aby zaplatili to, co skutečně dluží, bez všech těch dalších příplatků, a výsledek byl slušný. Většina z nich na to přistoupila, protože částka přes 100 tisíc by je mnohdy zruinovala. Je bohužel ustáleným celosvětovým zvykem, že se dluhy navyšují o úroky. Ale již jen málokdo si připomíná to, že původně byly ty úroky stanoveny v nějaké výši proto, aby kompenzovaly tomu, kdo peníze půjčil (je jedno, zda jednotlivec či instituce nebo banka), to, že si je nenechá úročit někde jinde. Jenomže, jak víme, to už dávno neplatí – když si necháte ležet peníze v bance, úrok za to je vcelku směšný – avšak když si sami peníze půjčíte, úroky, které za to zaplatíte, jsou několikanásobně vyšší. A platí to samozřejmě i na té mezistátní úrovni,“ konstatoval senátor ODS.

Je chudá Amerika předzvěstí rozsáhlé chudoby i u nás?

Čtvrtina Američanů je podle posledních informací závislá na sociálních dávkách. Když jim zkolaboval systém výplat (nebo spíše možnosti nákupu přes obdobu našich českých sKaret), na jedné straně Spojených států vybrakovali chudí lidé obchody (poněvadž dvě hodiny vydávaly jejich „sKarty" vše bez omezení), na druhé straně karty nefungovaly a lidé trpěli prý hladem. Máme se obávat toho, že to je - stejně jako krize před několika lety - předobraz stavu i toho, co se brzy může dít i v naší zemi?

„V poslední době nejsou skoro žádné dobré zprávy. Jenom samé maléry a katastrofy. Buď probíhající, nebo ty prorokované. Krize, oteplování, hladomory, asteroidy, supervulkány. Až se mi zdá, že si v tom libujeme. On ten náš svět sice nebyl nikdy ideální, ale když juknete do historie, zase až tak moc se nezměnil. Lidi pak už vůbec ne. Bohužel, ani se nepoučili. V USA jsem zatím nikdy nebyl. Byť ‚americký sen‘ je náš nový vzor. Navíc mne život naučil, abych nevěřil všemu, co neuvidím na vlastní oči. Jak to tam doopravdy funguje, tedy vskutku nevím. Na rozdíl od nich totiž neodposlouchávám jejich telefony. Takže přestože si právě o této supervelmoci nemyslím, že je tam všechno zlato, co se blyští, skutečně nevím, co se u nich dělo. Je mi líto. Doufám jenom, že Američané v rámci svého obvyklého lovení geniálních mozků omylem nevyužili nápady pana exministra Drábka! Ačkoliv chyby děláme každý,“ rýpl si poslanec Koskuba do exministra práce a sociálních věcí.

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

Dodal pak s jistou mírou nadsázky, že pak by se však obsahu toho článku už vůbec nedivil. „Ale ačkoliv si o jejich zahraniční politice mohu myslet své, až zase takhle bych je nepodceňoval. Ledaže by jejich tajné služby chtěly vlastní národ tvrdě otestovat. Jestliže by však takto importované rádobyreformy naší již naštěstí padlé vlády rozpočtové odpovědnosti vydržel, pak bych jim raději válku nevyhlašoval. To jsou tedy zřejmě skutečně neporazitelní,“ uzavřel komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD.

Kubera: Byl jsem v USA nedávno a takovou krizi jsem neviděl

Jaroslav Kubera přiznal, že byl ve Spojených státech nedávno. „Byl jsem na západním pobřeží a v Texasu a musím říct, že jsem krizi, o které se občas píše v souvislosti s USA, nezaznamenal. Tím však nepopírám, že na nějakých místech je. Mně osobně v těch lokalitách, co jsem navštívil, například překvapil i fakt, že je tam dokonce méně bezdomovců, než bych řekl, že je v Česku,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Podle něj je potíž v tom, pokud se některé země vydávají směrem socialismu – který pak umožňuje být mnoha lidem závislými na sociálním systému. „Vždycky říkám, že ty země, které socialismus neprožily, jsou odsouzeny k tomu, aby samy zjistily na vlastní kůži, co všechno s sebou nese, a pochopily, proč jsme se od něj odklonili. Ono když se to tak vezme, v Česku je na přepočet obyvatelstva na sociálním systému závislých ještě víc lidí. Pokud je to v USA každý čtvrtý, někde jsem nedávno četl, že v ČR pobírá téměř polovina Čechů nějakou formu sociální dávky. Je tedy otázkou, do jaké míry se jedná o skutečně potřebné, v jejichž silách opravdu je, či není se o sebe postarat?“ uzavřel Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…