Kraje a postižení se obávají změny financování sociálních služeb

28.05.2014 21:20

Asociace krajů ČR a Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) České republiky mají obavy, jak stát zvládne převod financování sociálních služeb na krajské úřady. Není pro to připraveno zákonné prostředí ani prováděcí předpisy, řekli dnes novinářům předseda národní rady Václav Krása a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

Kraje a postižení se obávají změny financování sociálních služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) uvedla, že ji Haškovy obavy velmi překvapují. "Po celou dobu od nástupu na ministerstvo připravujeme všechny kroky v této oblasti v úzké spolupráci se sociální Komisí Rady Asociace krajů," uvedla ministryně v prohlášení, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva Petr Habáň. Marksová Tominová proto věří, že jde o "nějaké nedorozumění".

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákona o sociálních službách

Obavy dnes ale vyjádřil také předseda Národní rady osob se zdravotním postižením. "Dosud není dohodnut rámec přechodu financování. Domníváme se, že metodika, která se stále připravuje, nebude včas hotová," uvedl Krása. Obavy má také z přechodu inspekcí v sociálních službách zpět na kraje. Podle něj by inspekce měla zůstat dál na úrovni ministerstva.

Hejtmanství příští rok dostanou peníze ze státního rozpočtu a budou je rozdělovat prostřednictvím vyrovnávací platby v souladu s pravidly Evropské unie.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákona o sociálních službách. "Pro kraje je důležité, aby nám ministerstvo včas dalo podklady a aby nám vláda garantovala financování. Peníze, které jsou ve státním rozpočtu letos, na příští rok a v rozpočtovém výhledu na příští tři roky, musejí obsahovat minimálně částku 7,2 miliardy korun. Kraje nejsou připraveny ani schopny doplácet eventuální deficit ze svého," řekl Hašek. Příjemci dotací a uživatelé sociálních služeb musejí podle něj mít jistotu financování a neměly by pocítit žádný otřes.

Hejtmanství se na změnu připravují. Budou muset na podzim přijmout další úředníky a posílit odbory sociálních věcí na úřadech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…