Krajské volby se blíží. Některé strany sází na uprchlické téma

26.07.2016 22:02

Strany už začaly odevzdávat kandidátní listiny pro krajské volby. Nejvíce se jich k dnešku podle zjištění ČTK sešlo v Libereckém kraji, a to deset. Nejméně – pouze čtyři – dostali v Jihomoravském kraji. Lhůta pro odevzdávání kandidátek končí za týden, 2. srpna v 16:00. Před čtyřmi lety se do krajských voleb hlásilo v průměru kolem dvou desítek uskupení v každém regionu

Krajské volby se blíží. Některé strany sází na uprchlické téma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Do voleb se podle očekávání přihlásily zejména parlamentní strany, ale i nejrůznější regionální seskupení, a to zejména v jižních Čechách, v Karlovarském, Královéhradeckém a Libereckém kraji.

Některé strany a hnutí zase sází na koalice spojené protiimigračním tématem a bojem proti islamizaci. Platí to pro koalice Úsvitu s Blokem proti islamizaci, dále Dělnickou stranu sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme! a koalice Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi. Za ní se skrývají Strana zdravého rozumu, Demokratická strana zelených a dvě národně socialistické strany.

V Jihomoravském kraji se zatím přihlásily jen kromě dvou posledně zmíněných koalic ještě ČSSD a strana Moravané. Naopak v Libereckém kraji jsou to ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09, ODS, Starostové, KDU-ČSL v rámci uskupení Budoucnost pro Liberecký kraj, Strana svobodných občanů společně se Stranou soukromníků, hnutí Svoboda a přímá demokracie společně se Stranou práv občanů a Změna pro Liberecký kraj.

Na jihu Čech se nominovalo mimo jiné uskupení Pro jižní Čechy, v němž se spojili Starostové, hnutí Občané pro Budějovice a TOP 09. Ve východních Čechách zase lidovci znovu kandidují v rámci koalice pro Královéhradecký kraj, v Karlovarském kraji se mezi nominovanými objevila zkratka VOK, tedy Volba pro Karlovarský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…