Křik, házení věcí, posílání pro oběd. Politička vystřídala 16 asistentek. Některé skončily na práškách a promlouvají, jejich exšéfka vše odmítá

23.09.2014 11:30

„Je to despotická šéfka, často si na nás vylévala zlost. Ať jsme udělaly cokoli, vždy to bylo špatně,“ sdělily ParlamentnímListům.cz dvě bývalé asistentky primátorky Liberce Martiny Rosenbergové. Za tři a půl roku se podle jejich informací u ní vystřídalo až 16 asistentek. „Několik muselo kvůli psychickým problémům brát antidepresiva,“ konstatovaly.

Křik, házení věcí, posílání pro oběd. Politička vystřídala 16 asistentek. Některé skončily na práškách a promlouvají, jejich exšéfka vše odmítá
Foto: Liberec.cz
Popisek: Martina Rosenbergová, jediná sociálnědemokratická primátorka

Anketa

Vadí vám, když politik mluví sprostě?

hlasovalo: 6859 lidí

Rosenbergová oponuje: „Nemyslím, že odešly kvůli mně. Některé si našly zaměstnání časově méně náročné, další klidnější a méně stresující místo, jiné prostě přecenily své schopnosti,“ sdělila ParlamentnimListům.cz. 

V pátek 19. září měla primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD) úspěšný den. Na její pozvání přijel do města premiér a její stranický předseda Bohuslav Sobotka. A chválil ji. „Uklidnila situaci ve vedení města, snížila městský dluh, musím ji ocenit,“ předl spokojeně premiér na tiskové konferenci v libereckém Domě kultury. Primátorka se skromně usmívala. „Na chválu si příliš nepotrpím, zvláště ne od stranických kolegů. Ale pochvala pana premiéra je pro mě povzbuzením do další práce,“ uvedla. Jiný náhled na primátorku však mají její asistentky.

Odvrácená tvář primátorky: Časté výbuchy hněvu, křik, házení věcí

Martina Rosenbergová je jedničkou kandidátky ČSSD do komunálních voleb a má reálnou šanci uspět. Není vůbec vyloučeno, že by mohla ve funkci setrvat. Právě to vyděsilo její bývalé asistentky. „Primátorka je despotická šéfka. Časté byly její výbuchy hněvu, křik a házení věcí, kdy si na nás vylévala zlost. Dávala protichůdné příkazy. Musely jsme jí na povel dělat snídaně, donášet obědy, zajišťovat osobní nákupy, dělala si z nás služky. Když dala jakýkoliv příkaz, ať jsme to udělaly tak nebo onak, vždy to bylo špatně,“ sdělily dvě bývalé asistentky, které vyhledaly redaktora ParlamentnichListů.cz. Stále mají strach, a tak nechtějí veřejně sdělit svá jména. (Která však redakce zná.)

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Asistentky podle jejich vyjádření chování primátorky nevydržely a houfně od ní odcházely. Za tři a půl roku, co je primátorkou, se jich v této, zdá se velice náročné pozici údajně vystřídalo až 16. Souběžně má primátorka vždy dvě asistentky. „K tomuto číslu jsme došly součtem asistentek a vedoucích odborů, které tam stejně vždycky sloužily jako asistentky,“ objasnily radniční zákulisí. „Několik z nich muselo kvůli psychickým problémům brát antidepresiva,“ upozornily.

Někdo může namítnout, že asistentky přicházejí v nevhodném čase před volbami a mohou jednat na objednávku nějaké politické strany. Což však ony rezolutně popírají. „Nepříjemně nás překvapilo, že primátorka je jedničkou své strany v komunálních volbách. Takže hrozí, že zůstane primátorkou a bude pokračovat ve své činnosti vůči podřízeným,“ vysvětlily svoji motivaci.

Nemyslím, že asistentky odcházely kvůli mně, míní primátorka

Primátorka Rosenbergová na dotaz, jak si vysvětluje časté střídání svých asistentek a zda to není kvůli její nepřiměřené tvrdosti vůči nim, odpověděla: „Je pravdou, že několik asistentek se tu vystřídalo, nicméně se domnívám, že to nebylo mým „nepřiměřeně tvrdým“ jednáním vůči nim. Některé si našly zaměstnání časově méně náročné, další klidnější a méně stresující místo, jiné prostě přecenily své schopnosti,“ sdělila. 

Na sekretariátu primátora je podle ní asistentka takzvaně „první na ráně“, když přijde nebo jen telefonuje nespokojený občan. „Pak tu byly zdravotní potíže a u jedné to bylo prostě nezvládnutí základních povinností, neznalost pravopisu, arogance a určité zneužívání této funkce k prosazení výhod pro vlastní osobu, což považuji za nepřijatelné. Každý úředník, každá asistentka či sekretářka tu musí být pro občany našeho města. Nemůže se chovat nadřazené a povýšeně. Pokud zjistím takové chování, dám zřetelně najevo svůj nesouhlas. To se může někomu nelíbit, to uznávám,“ vysvětlila ParlamentnimListům.cz.

Nepřísluší nám to komentovat, domnívají se náměstci primátorky

Na jednom patře liberecké radnice spolu s primátorkou sídlí i její náměstci. „Museli o tom vědět,“ domnívaly se asistentky. Ostatně to, že primátorka střídá své podřízené velmi často, by musel přehlédnout jen totální ignorant.

ParlamentníListy.cz se proto zeptaly na jejich názor v této záležitosti. Odpověděli značně vyhýbavě. „Ano, těch sekretářek u ní bylo více. Myslím si o tom své, ale nerad bych předjímal. To mi nepřísluší,“ pronesl tajuplně náměstek Kamil Jan Svoboda (zvolený za Liberec občanům, nyní kandidující za KDU-ČSL).

„Personální politika nejbližších spolupracovníků je zcela v gesci náměstků, tedy i primátorky. Nezlobte se, nepřísluší mi to komentovat. Důležité jsou výsledky, na tom není nic podivuhodného. Já jsem se svojí asistentkou nadmíru spokojen, ale uznávám – měl jsem při výběru obrovské štěstí, málokdo je tak pracovitý,“ napsal ParlamentnímListům.cz další náměstek primátorky – Jiří Šolc (Liberec občanům, nyní Starostové pro Liberecký kraj). Ten třetí - Jiří Rutkovský - neodpověděl vůbec...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…