Kšeftař Rittig: Tohle je on

14.06.2013 9:41

Celkem dva roky podle MF Dnes protimafiánská policie odposlouchávala podnikatele Ivo Rittiga. Výsledkem byla čtvrteční razie v jeho kanceláři i vile a podezření z několika trestných činů. Ty se mají týkat podplácení exposlanců ODS a rovněž jeho "obchodů" s pražskou radnicí.

Kšeftař Rittig: Tohle je on
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Široké Rittigovy aktivity měly být podle MF DNES zmapované na základě policejních odposlechů, a rovněž dokumentů, které dodal Nadační fond proti korupci. Mělo se jednat o výpisy z účtů, dokazující finanční transakce spravované Rittigovou dvorní advokátní kanceláří MSB Legal (dříve Šachta & Partners). Na mapování mezinárodních finančních toků se měla podílet i americká FBI.

Podezření prý vzniklo ve dvou věcech: uplácení poslanců a praní špinavých peněz, spojeném s manipulací výběrových řízení a účastí na organizované zločinecké skupině. Výsledkem dlouhodobého šetření byla čtvrteční razie, která v Rittigově případě probíhala v kanceláři v Celetné ulici i ve vile na Vinohradech, kam jako první dorazili reportéři ParlamentníListy.cz.

Uplácení poslanců mělo souviset s kauzou „rebelů“ ODS, poslanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Rittig měl mít roli „finančníka“, který měl nakonec poslance podplatit. Trojice poslanců ODS se nakonec rozhodla odstoupit a umožnit schválení daňových změn, proti kterým protestovala.

Ovlivňování zakázek a praní špinavých peněz mělo souviset s pražským magistrátem. O Rittigově navázání na zakázky pražské radnice se spekulovalo již dlouho. Kromě něj prý policie podezírá Jiřího Tomana, bývalého šéfa investic na magistrátu, nebo podnikatele Václava Rybu, který figuroval v některých Rittigových firmách. Tomu by nasvědčoval i fakt, že policisté zasahovali i ve Škodově paláci, kde sídlí magistrátní odbor investic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…