Kubera o přímé volbě: Podepsali jsme si rozsudek smrti, teď budou chtít zrušit Senát

01.02.2012 19:24

Přímá volba prezidenta má v Senátu minimální podporu, ale senátoři pro ni ruku stejně zvednou. Bojí se totiž mediálního tlaku, který se bude jen stupňovat. Až se nakonec řekne: zrušme Senát, beztak k ničemu není. Taková je budoucnost očima senátora a primátora Teplic Jaroslava Kubery.

Kubera o přímé volbě: Podepsali jsme si rozsudek smrti, teď budou chtít zrušit Senát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

"Přímá volba prezidenta má v Senátu minimální podporu, ale mám pocit, že projde," řekl Kubera ve středečním Interview 24. "Nikdo nebude chtít být tím, kdo to zkazil." Silná část senátního klubu ODS je podle něj proti, ale část z nich bude stejně hlasovat pro - se skřípěním zubů.

"Senát si tím podepisuje rozsudek smrti, přestože jsme pravomoci prezidenta nijak nezměnili," myslí si Kubera. "Bude totiž stále větší tlak na to Senát zrušit. Média budou psát, když už Senát nevolí ani prezidenta, tak na co ho vlastně potřebujeme?"

Senát by musel zrušit sám sebe. A to asi těžko

S tím se podle něj pojí řada podobných otázek: potřebujeme Senát? A potřebujeme vůbec 281 zákonodárců? Nestačilo by jich jen 81? Proč máme tolik ministrů? atd. "Jenomže jakýkoli mediální tlak je v tomto případě bezvýznamný, protože to by Senát musel zrušit sám sebe a to asi není proveditelné."

Sám Kubera by se prý nebránil zrušení Senátu, ovšem jen za předpokladu, že by část jeho pravomocí přebral právě prezident. "Ale nemůžeme vědět, co přijde v budoucnu. Třeba nakonec přijde nějaký úředník z Evropské unie a bude vykonávat funkci prezidenta."

Lívia Klausová prezidentem? To jsem nemyslel jako vtip

S přímou volbou prezidenta se pojí podle Kubery i řada administrativních problémů. Například, jak se bude kontrolovat každý podpis na řadě peticí, v nichž musí být podepsáno padesát tisíc lidí na každé. "Jak se rozliší, že je všechno správné a že nejsou některé podpisy švindl?"

Na závěr rozhovoru se moderátor Kubery ještě dotázal na jeho vtip ohledně Lívie Klausové. Senátor totiž jednou v médiích řekl, že nejlepší by bylo, kdyby byla prezidentkou zvolena dnešní první dáma. To proto, aby mohl vlastně zůstat prezidentem Václav Klaus. Kubera se ohradil, že svůj výrok jako vtip nemyslel.

"Paní Klausová je velmi vzdělaná a oblíbená žena a jsem přesvědčen, že pokud by šla do přímé volby, nebyla by bez šance," podotkl. Sám ovšem dlouhodobě a veřejně podporuje do křesla příštího prezidenta svého kolegu ze Senátu Přemysla Sobotku. Ačkoli souhlasí s tím, že Sobotka je vhodnějším kandidátem spíše pro nepřímou volbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…