Kvůli migraci nesmíme obětovat vztahy s Německem, říká Sobotkův poradce

30.01.2017 13:38

Česko nesmí zahodit dobré vztahy s Německem kvůli sporu o rozdělování uprchlíků mezi evropské země. Na konferenci pořádané k 20. výročí podpisu Česko-německé deklarace to dnes řekl poradce premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pro zahraniční politiku a bývalý velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák.

Kvůli migraci nesmíme obětovat vztahy s Německem, říká Sobotkův poradce
Foto: mzv.cz
Popisek: Diplomat Rudolf Jindrák

Podle něj mají Praha a Berlín na většinu evropských témat stejný nebo podobný názor.

Deklarace podle Jindráka pomohla zlepšit česko-německé vztahy na takovou úroveň, jaká byla ještě v době jejího podpisu nepředstavitelná. „Co je pro mě zásadní otázka, je udržitelnost těch vztahů,“ řekl Jindrák.

Podle něj se nesmí stát, že se kvůli migrační krizi vzájemné vztahy začnou zhoršovat. Diplomacie se přitom na hranu takové situace už dostala. „Skutečně hrozilo v některé fázi, že odepíšeme 20 let toho, co jsme odpracovali, kvůli jedné věci, kde si ne úplně rozumíme. Mimochodem, rozumíme si možná z deseti věcí v devíti,“ řekl Jindrák.

Německo podle něj má ve většině zásadních evropských otázek stejný postoj jako Česko. „Německo je v rámci Evropské unie pro Českou republiku jeden z těch nejspolehlivějších partnerů,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…