Ledy se hnuly? Policie se chystá na Zdeňka Bakalu. Osobně. Jsou zde zajímavé narážky

17.11.2016 8:25

Policie se chystá vyslechnout miliardáře Zdeňka Bakalu. Informoval o tom server Neovlivní.cz.

Ledy se hnuly? Policie se chystá na Zdeňka Bakalu. Osobně. Jsou zde zajímavé narážky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Policie už přes půl roku zkoumá finanční operace v ostravské těžební společnosti OKD. Vyšetřování se týká finančních operací majitelů dolů, u nichž existuje podezření, že ve výsledku poškodily OKD. Jde hned o několik transakcí, které nasvědčují tomu, že manažeři a majitelé nejednali s péčí řádného hospodáře a vyvedli z firmy stovky milionů korun. Kriminalisté se podle zjištění Neovlivní.cz zaměřili zejména na výplatu dividend, na niž si manažeři vzali úvěry, které byly následně nevýhodně přefinancovány.

„Podezření z poškození OKD vypadá na základě výsledků vyšetřování velmi vážně. Nyní vyšetřování postoupilo do fáze, kdy budou následovat výslechy klíčových postav. Mezi nimi i miliardáře Zdeňka Bakaly,“ cituje server vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Oficiálně ale ani vyšetřovací tým, ani žalobci, kteří na jeho práci dohlížejí, nechtějí průběh kauzy nijak komentovat.

Jak server dále uvádí, majitelé OKD, mezi které do letošního února prostřednictvím společnosti NWR patřil především miliardář Bakala, doposud veškerou kritiku ohledně hospodaření firmy odmítali. Bakalův mluvčí Roman Frkous nedávno zveřejnil čísla, podle nichž akcionáři NWR investovali za deset let do nových technologií a ražeb 40 miliard korun, zvýšili mzdy zaměstnanců na 1,5násobek průměrné mzdy a odvedli státu přes 40 miliard na daních a odvodech. Při restrukturalizaci dluhů NWR v roce 2014 pak Bakala investoval do firmy osobně miliardu korun, dodal.

Server ale upozorňuje, že oproti tomu stojí téměř 60 miliard, které OKD vynesly přímo Bakalovi jako třetinovému majiteli, a vyplacené dividendy v době, kdy už společnost mířila ke svému pádu.

Celý text je ZDE

Server Tn.cz upozornil, že možná až 65 miliard korun bude vedení krachující důlní společnosti OKD požadovat po Zdeňku Bakalovi a společnosti NWR. Vyplývá to ze žaloby, kterou firma poslala k ostravskému krajskému soudu.

Vedení krachující OKD zatím požaduje „jen“ 24,5 miliardy korun, uvádí Český rozhlas, který má žalobu k dispozici. Jde o část dividend, které podle OKD firma svým akcionářům vyplatila neoprávněně.

OKD ústy svého mluvčího Iva Čelechovského vzkázalo, že zatím žalobu nebude blíže komentovat. Zároveň ovšem slíbil, že bude velmi brzy svolán tiskový brífink.

Firma mezi lety 2006 a 2012 vyplatila dividendy v celkové výši 65,3 miliardy korun, což je oněch dalších zmíněných 40 miliard, které OKD ještě může požadovat.

Kámen úrazu je podle serveru v tom, že firma ve zmíněných letech vydělala méně, než si akcionáři rozdělili mezi sebou. Existuje tak podezření, že Bakala OKD v podstatě vytuneloval.

K celé kauze se na sociální síti vyjádřil šéfredaktor Mladé fronty Dnes Jaroslav Plesl. „Já myslím, že kdyby se Radek Pokorný hodně snažil, nasadil by na obranu Bakaly Hollana, když je ten Růžička tak neschopnej,“ napsal nejprve a později připsal: „Koukám, že kucí z Bison & Rose to PR pro Bakalu těžce nezvládaj. Bystrov úplně tragickej. TV Nova na jedničku. Moc pěknej dárek Václavu Havlovi k tomu výročí...“

Krátce celou věc okomentoval na sociální síti také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Ledy se konečně hnuly? OKD žaluje Bakalu o 25 miliard. A uvažuje o dalších čtyřiceti.“

Celé znění příspěvků Jaroslava Plesla na jeho facebookovém profilu:

Ja myslim, ze kdyby se Radek Pokorny hodne snazil, nasadil by na obranu Bakaly Hollana, kdyz je ten Ruzicka tak neschopnej..

Koukam, ze kucí z Bison & Rose to PR pro Bakalu tezce nezvladaj. Bystrov uplne tragickej. TV Nova na jednicku. Moc peknej darek Vaclavu Havlovi k tomu vyroci...

Celé znění příspěvku Jiřího Ovčáčka na jeho facebookovém profilu:

Ledy se konečně hnuly? OKD žaluje Bakalu o 25 miliard. A uvažuje o dalších čtyřiceti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…