Lenka Bradáčová v rádiu připustila: Nakonec se s tou reorganizací budeme muset smířit

21.06.2016 20:34

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. S Helenou Šulcovou mluvila o současné policejní reformě, jejím provedení a důsledcích, které z ní plynou pro již probíhající vyšetřování.

Lenka Bradáčová v rádiu připustila: Nakonec se s tou reorganizací budeme muset smířit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Bradáčová na úvod řekla, že ke kvalifikovanému rozhodnutí nemá žádné kompetence a rozhodnutí o reorganizaci policie zkrátka musela ve své pozici akceptovat.

„Já musím znovu zdůraznit, že státní zastupitelství vůbec nepolemizuje s pravomocí ministerstva vnitra tuto reorganizaci provést,“ řekla s tím, že ji musí zajímat, jak celá reforma bude probíhat a jak budou výsledný útvar a probíhající vyšetřování fungovat i nadále. Takové informace však nikdo nemá, ale potřebuje je pro všech 400 probíhajících vyšetřování.

„Kdo bude v čele tohoto útvaru, kdo bude velet tomu útvaru, to nevím, doufám, že se to dozvím,“ podotkla a dodala, že vůbec neví, jak to bude celé procesně fungovat, a je třeba hlavně si stanovit, kdo za co přesně bude odpovídat.

„Smířit se s tím musíme tak jako tak,“ uvedla Bradáčová s tím, že úkolem státního zastupitelství je předejít jakémukoliv ovlivnění jak již probíhajících vyšetřování, tak i budoucích kauz. A to zcela bez ohledu na to, kdo útvar povede, kde bude sídlit a mnoho dalšího. Hlavní je, aby byl útvar kompetentní.

Celý pořad zde.

Bradáčová si pokládá praktické otázky o budoucím fungování spojených útvarů, jelikož v současnosti oba dva používají jiné postupy vyšetřování, jiné způsoby zpracovávání a úchovy dat a je mezi nimi mnoho dalších funkčních rozdílů, o kterých vlastně nikdo neví, jak budou sloučeny. Rozhodně by z toho ale ráda vynechala veškerou politiku.

„Velmi často se potkám s tím, že řada lidí komentuje věci ... aniž má podstatné informace,“ podotkla Bradáčová s tím, že „informace si žijí svým životem“ a věci, které se dostanou do médií, mnohdy vůbec nemají reálný základ, jako tvrzení, že „hraje s panem Babišem“.

„Pokud je mi známo, tak ty informace, které směřovaly do médií ze strany příslušníků Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, byly takové, že se nemohly obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů, protože tam byla určitá podjatost, protože zaznamenali ‚průniky do jejich spisů‘,“ řekla Bradáčová s tím, že pak je podle ní logické, že nešli za GIBS, ale že se pokusili obrátit se na jinou instituci. Sama však neví, jak by v jejich případě postupovala.

„Může to budit určité rozpaky,“ uvedla Bradáčová ohledně odchodu Roberta Šlachty a zda šlo o možný záměr. Nechce však nijak spekulovat a nemá pro to žádné informace, na kterých by mohla stavět. „Kdyby tam nějaké takové informace byly, tak to nejsou informace určené ke zveřejnění,“ dodala.

„Myslím si, že je to, já řeknu velmi eufemisticky, nešťastná situace,“ zkonstatovala státní zástupkyně s tím, že nyní je to v rukou policie a státního zastupitelství, aby pokračovaly ve své dobré práci při vyšetřování trestné činnosti.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…