Liberecký hejtman Půta odstoupil z čela ROP Severovýchod kvůli obvinění z korupce

01.12.2014 17:41

Liberecký hejtman Martin Půta (STAN) obviněný z korupce rezignoval na post předsedy Regionální rady ROP Severovýchod. Do vyřešení případu bude radu řídit její první místopředseda a hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD). ČTK o tom dnes informovala mluvčí dotačního úřadu Silvie Špryňarová.

Liberecký hejtman Půta odstoupil z čela ROP Severovýchod kvůli obvinění z korupce
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Půta byl před dvěma týdny obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, který je jedním z projektů financovaných ROP Severovýchod. Půta obvinění odmítá a podal proti němu stížnost.

Už rezignoval i na post šéfa STAN, hejtmanem chce ale zůstat

K odstoupení z čela rady se rozhodl po jednání s hejtmany Pardubického a Královéhradeckého kraje. „K uvedenému kroku jsem se rozhodl proto, aby moje obvinění nebylo spojováno s prací Výboru Regionální rady Severovýchod, ale i se zaměstnanci Úřadu Regionální rady, a nebylo tak jakkoliv ohroženo čerpání dotací z programu a dokončení desítek úspěšných projektů," zdůvodnil svůj krok Půta. Obviněný politik už dříve rezignoval i na funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN), v čele Libereckého kraje zatím zůstává. „Sám rezignovat nechci, bylo by to vykládáno jako přiznání viny, a já jsem žádný úplatek nepřijal," řekl před týdnem na jednání zastupitelstva Půta.

Odposlechy naznačují, že Půta měl dostat úplatek 800 tisíc

V souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci je zatím stíháno deset lidí. Policie už na jaře obvinila osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby. V případu může jít podle České televize o úplatky až 11 milionů korun pro devět lidí. Kriminalisté u jednoho zaměstnance Metrostavu našli tabulku, kterou považují za seznam úplatků. Nejvyšší, osmisettisícovou částku měl dostat člověk označený přezdívkou Nejvyšší, kterou prý obvinění používali v odposlouchávaných telefonátech pro Půtu.

Plán na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény podala na ROP Severovýchod společnost GEPO. Schválen byl ještě před zvolením Půty do čela Regionální rady. Projekt byl od počátku veden jako rizikový a dotace měla být proplacena až po jeho skončení a celkové kontrole. Ta však odhalila porušení podmínek smlouvy o poskytnutí dotace a na stavbu tak podle Špryňarové nebyly a nebudou proplaceny žádné finanční prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…