Lidé EET prostě podporují. Nejvíc voliči Babiše, „socanů“ a rudých

19.01.2017 13:37

Sociologický výzkum, který STEM vypracoval v prosinci 2016 na základě zadání Generálního finančního ředitelství, zjišťoval názory na elektronickou evidenci tržeb. Výsledky tohoto průzkumu je možné porovnat s průzkumy, které na totožné téma STEM uskutečnil v květnu 2016 a červnu 2015.

Lidé EET prostě podporují. Nejvíc voliči Babiše, „socanů“ a rudých
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Téměř dvě třetiny občanů považují zavedení elektronické evidence tržeb za pozitivní opatření. Vyplývá z nejnovějšího průzkumu agentury STEM. Průzkum si zadalo Generální finanční ředitelství.

Většinový názor veřejnosti na tuto problematiku se i přes kritiku v médiích a ze strany opozice v čase nemění. Mezi stoupenci vládních koaličních stran ANO a ČSSD je podpora jednoznačná, u příznivců lidovců mírně nadpoloviční. Dokonce i mezi sympatizanty ODS, TOP 09 a STAN jsou zhruba dvě pětiny těch, kteří EET označují za pozitivní opatření.

Zvyšuje se očekávání, že díky zavedení elektronické evidence tržeb se obecně zlepší podnikatelské prostředí.

V současnosti narovnání podnikatelského prostředí čeká více než polovina občanů (55 %). Oproti květnu loňského roku došlo ke zvýšení pozitivních názorů o sedm procentních bodů.

Průzkum ZDE

Mezi sympatizanty jednotlivých politických stran se názory různí. Jasná podpora je u příznivců ANO, k nim nejblíže mají sympatizanti ČSSD.

66 % občanů stále očekává, že zavedení elektronické evidence tržeb postupně zlepší výběr daní od obchodníků a poskytovatelů služeb. Navzdory masivní publicitě kritických stanovisek zpochybňujících přínos EET pro vyšší výběr daní se většinové kladné očekávání v průběhu roku 2016 nezměnilo.

Zavedení EET zlepší výběr daní podle jasné většiny příznivců ANO, dále také KSČM a ČSSD.

Zdražování služeb v restauracích se zavedením EET podle většiny lidí nesouvisí a je pouze záminkou ke zdražování.

Z průzkumu také vyplývá, že více než polovina našich obyvatel si myslí, že by měl existovat způsob, jak jednoduše nahlásit nevydanou účtenku, případně ověřit skutečné zaevidování tržby.

Způsob hlášení nevydané účtenky a možnost ověření evidence tržby nejvíce podporují stoupenci ANO a ČSSD, dále pak sympatizanti KSČM. Jinak odmítavý postoj příznivců pravice k EET je v tomto bodě méně výrazný a zdá se, že kontrola není vyhraněným politickým problémem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…