Lidé by chtěli mít právo zastřelit zloděje, ukázal průzkum SANEP

22.01.2014 17:55

Převážná část veřejnosti schvaluje, že muž v Čimicích v sebeobraně postřelil zloděje ve své garáži. Většina Čechů si také myslí, že stávající zákony ochraňují spíše pachatele trestných činů než jejich oběti. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP.

Lidé by chtěli mít právo zastřelit zloděje, ukázal průzkum SANEP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Až 79,5 procenta lidí si myslí, že zákonná úprava týkající se ochrany zdraví, života a majetku chrání více pachatele trestné činnosti než oběti trestných činů. Obdobný počet lidí považuje stávající legislativu za nedostatečnou v otázce ochrany života či majetku.

Nadpoloviční většina lidí by si přála zavedení amerických zákonů

Proto by téměř 65 procent Čechů zavedlo model fungující například v americkém státě Texas, kde má občan právo po varování zastřelit člověka, který neoprávněně vstoupil na jeho pozemek či do domu a je evidentní, že chce spáchat trestnou činnost.

V uplynulém týdnu muž v pražských Čimicích nachytal ve dveřích své garáže dva zloděje. Došlo k roztržce, při níž majitel garáže vytáhl legálně drženou zbraň a jednoho z pachatelů postřelil do hlavy. Podle 72,7 procent lidí muž jednal správně a v souladu s právem na ochranu zdraví, života a majetku.

Právo zastřelit zloděje by pomohlo snížit kriminalitu

Pokud by měl každý občan právo zastřelit na svém pozemku zloděje či jiné pachatele, snížila by se trestná činnost. Myslí si to 65,2 procenta dotázaných. 

Průzkum proběhl ve dnech 19. až 21. ledna na reprezentativním vzorku 3947 lidí, kteří představují obyvatele České republiky ve věku od 18 do 69 let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…