Lidé nadávali na každou vrchnost, ale Pražský hrad ctili. Ale teď? Předseda Ústavního soudu Rychetský promlouvá o trestání hanobení prezidenta

28.11.2016 15:41

O demokracii, mizející svobodě i o politice hovořil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro časopis Respekt.

Lidé nadávali na každou vrchnost, ale Pražský hrad ctili. Ale teď? Předseda Ústavního soudu Rychetský promlouvá o trestání hanobení prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ve studiu OVM

„Hodnotový rozpad, který začal po druhé světové válce v důsledku holokaustu, se dostal do své závěrečné fáze. Především proto, že zdegenerovala naše forma zastupitelské demokracie,“ domnívá se Rychetský. Následně se také vyjádřil k pokusu 60 poslanců prosadit návrh zákona, který by hanobení prezidenta trestal vězením. „Nepochybuji o tom, že je to jeden z křečovitých pokusů vypořádat se s nežádoucím jevem ve společnosti. Hrubé urážky jakéhokoli člověka jsou nežádoucí a odsouzeníhodné. Otázkou je, jakým způsobem se s nimi dokáže společnost vypořádat,“ podotkl.

Jejich pohnutky sice neodsuzuje, jsou pro něj i pochopitelné, jen cesta, kterou zvolili, se mu nezdá být racionální. „Ale že bychom se měli snažit co možná nejúčinněji kultivovat veřejný prostor, o tom jsem přesvědčen,“ dodal s tím, že si je však vědom problému konfliktu s právem na svobodu projevu. 

„Nechci za autory toho návrhu domýšlet jejich motivy, ale fakt, že to svázali s osobou prezidenta, velmi přesně koresponduje s celkovým vztahem české veřejnosti k institucím státu. A ten byl vždycky, jako ke každé vrchnosti, velmi odmítavý. Jedinou výjimku vždy tvořil Pražský hrad. Úcta k funkci prezidenta má v této zemi nějaké těžko vysvětlitelné důvody, ale je fakt, že přetrvává, ať na tom Hradě sedí kdokoli,“ dodal. Trestní právo však vnímá vždy až jako poslední prostředek, když všechny ostatní selžou.

„A představa, že jakýkoli právní předpis jako mávnutím kouzelného proutku změní kulturní stav veřejnosti, je falešná. Právo nejenže není všemocné, právo je dokonce nebezpečné, když svou hypertrofií způsobí ztrátu právní jistoty a rozmaže hranice toho, co se smí a nesmí,“ sdělil.

Hovořilo se také o prezidentu Miloši Zemanovi. Podle jeho slov nestálo za Zemanovým rozhodnutím vrátit se z Vysočiny do vysoké politiky a být zvolen prezidentem nic jiného, než aby země vzkvétala.

„Pamatuji si na sérii předvolebních debat a jak v jedné z nich zdůrazňoval, že na svých cestách do jiných zemí poveze plné letadlo našich podnikatelů. Tenkrát jsem si řekl: ‚Pozor, to přeháníš, do Japonska bych vezl Českou filharmonii, ne podnikatele, to tam má nejlepší zvuk pro naši republiku…‘ Ale tenkrát se potvrdilo to, co on, jak se zdá, považuje za hlavní poslání ve své funkci. Je prostě vzděláním, zaměřením a povoláním ekonom a soustřeďuje patrně devadesát procent výkonu své prezidentské agendy na podporu české ekonomiky,“ vyprávěl Rychetský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…